Gradovi i općine 05.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

PRIBISLAVEC: Dosta im je 'susjeda' iz romskog naselja!

Isto kao i prije godinu dana, na inicijativu pribislavečkih poduzetnika te nakon članka koji smo nedavno objavili u našem tjedniku o kamenovanju tvrtke Lusteri Vuković, u Općini Pribislavec u četvrtak, 17. srpnja održan je sastanak na kojem su se okupili čelnici Općine, predstavnici Policijske uprave međimurske, romske zajednice te sami poduzetnici.

- Uznemiravanja, oštećenja imovine i krađe njihova su svakodnevica, a situacija neizdrživa - osnovna je poruka koju su vlasnici tvrtki uputili na skupu, prstom upirući u pojedince iz romskog naselja.

ZASTUPNICI “ZA NIŠT’”

Otvoreno nezadovoljstvo, ali prema „višim instancama“, iskazala je u uvodu sastanka i načelnica Višnja Ivačić:

- U Zagreb smo poslali pet registara materijala u kojima opisujemo probleme, predlažemo projekte, no, reakcije nema. Pokušala sam inicirati i sastanak s našim saborskim zastupnicima. Samo jedan se javio da je spriječen, ostali se nisu udostojili niti odgovoriti. Nikad nisam čula da je itko od njih javno progovorio o problemima s kojima se suočava ne samo Pribislavec, već cijelo Međimurje, istaknula je. Načelnik Policijske postaje Čakovec Krešimir Jurčević iznio je statističke podatke koji, činjenično, ne ocrtavaju pravo stanje stvari, protestirali su poduzetnici. „Imovinski cenzus“ prema kojem se krađe u kojima nastane materijalna šteta manja od 2.000 kuna policija ne prijavljuje odvjetništvu. Usto, počinitelji su uglavnom maloljetnici, što također komplicira  procesuiranje. Ipak, i načelnica Ivačić i trojica prisutnih  predstavnika romske manjine - zamjenik općinske načelnice Željko Balog te vijećnici Kristijan Balog i Biserko Horvat, kao i dio poduzetnika, pohvalili su napore policije, svjesni da sve nije  samo na njoj.

Poduzetnici su u svojoj nevolji iznijeli prijedlog da osnuju udrugu putem koje bi se zaštitili, ako ni u čem drugom - onda pri podnošenju prijava putem zajedničkog odvjetnika.

Velimir Kelkedi

Izvor: 3091