Gradovi i općine 26.08.2019. 07:57. Zadnja izmjena: 26.08.2019. 08:05.

Fotogalerija

Pribislavec: Jednog jutra pred sto let

Stota obljetnica "krvavog ustanka", odnosno događanja u kasnu jesen 1918. u Međimurju, u Pribislavcu je u petak, 23. kolovoza, u sklopu proslave Dana Općine Pribislavec – "Feštetićevih dana",  izvedena scenska interpretacija događaja vezanih uz Feštetićev dvorac.

Uz "raubariju" koja je nastala kada se između 2. i 4. studenog 1918. godine spontano diglo na noge cijelo Međimurje i iskaljivao bijes naroda zbog izrabljivanja i ugnjetavanja pod mađarskom vlašću, u državi koja je tih zadnjih dana Prvog svjetskog rata propadala.
Bijes je iskaljen na imovini bogataša i ratnih profitera, na vlastelinskim dvorcima i marofima, dućanima, krčmama, općinskim i žandarmerijskim zgradama s kojih su rušeni natpisi s mađarskim grbovima i nazivima, skidane su zastave, paljene općinske arhive, a u Pribislavcu (uz nekoliko lokalnih trgovaca) bila je i velika "raubarija" na dvorcu Feštetića.

Uprizorenje "Krvavog ustanka" režirao je Dejan Buvač po scenariju Kristine Štebih naslova "Jednog jutra pred sto let", a glumili su srčano i vrlo uvjerljivo mještani Pribislavca, šezdesetak glumaca-naturščika.
Mađarska okupacijska vlast povlačila se iz Međimurja uz krvoprolića i brutalne obračune po mnogima mjestima, ali u Pribislavcu su upamćene žrtve, po broju najveće nakon onih u Čakovcu, "raubarija" je krvlju plaćena.

Kako su Pribislavčani prikazali te događaje pogledajte u foto-galeriji, predstavu je snimio Marijan Belčić