Gradovi i općine 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:23.

PRIBISLAVEC: Sukob Prijatelja i načelnice Ivačić

Predsjednica udruge Prijatelji životinja i prirode Aleksandra Hampamer uputila je načelnici Pribislavca Višnji Ivačić otvoreno pismo u kojem je proziva zbog nečinjenja po pitanju zbrinjavanja velikog broja „ničijih“ pasa na području spomenute općine.
Okidač za sukob bio je nedavno uginuće jednog napuštenog i ranjenog psa kojem su odgovorni u Općini, kako tvrde Prijatelji koji vode Sklonište za napuštene životinje u Čakovcu, odbili pomoći, već su to učinili sami mještani, no, životinja je na kraju ipak uginula.
- Još samo općine Pribislavec i Strahoninec nemaju potpisan ugovor s nama ili ne rade preko narudžbenice. Kao jedinica lokalne samouprave, dužni ste riješiti problematiku zbrinjavanja napuštenih životinja organizacijom vlastitog skloništa ili potpisivanjem ugovora s registriranim skloništem. To niste učinili, a otkad ja vodim Sklonište, unazad dvije godine, nije bilo nikakvih pomaka niti namjera da to i učinite, optužuje Hampamer.
O spomenutoj temi bilo je govora i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Pribislavca. Načelnica Ivačić podsjetila je da se o problemu zbrinjavanja pasa raspravlja još od 2011. godine, kad na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika nije definiran čvrst stav o „ničijim“ psima.
- Zbrinjavanje podrazumijeva i cijepljenje, kastriranje te čipiranje, što iznosi oko 850 kuna po psu.
Pribislavec je prije nekoliko godina imao oko 200 pasa lutalica, sad ih je više od 300. Hoće li nama udruga Prijatelji financijski pomoći? Nemamo sredstava da ih sami zbrinemo. Dosad smo to rješavali narudžbenicama, no, puno općina nema potpisan ugovor s Udrugom, tvrdi, suprotno od Hampamerove, pribislavečka načelnica. Najavila je da će o spomenutom pitanju zatražiti hitnu sjednicu Kolegija načelnika i gradonačelnika. U raspravu se uključio i HSLS-ov vijećnik Dragutin Prprović, rekavši da Općina ima Odluku o komunalnom redu, kao i onu o načinu držanja pasa i mačaka, pa neka, kako je napomenuo, postupa po njima.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3073