Gradovi i općine 03.05.2016. 11:32. Zadnja izmjena: 03.05.2016. 11:58.

Dan županije u Zagrebu

Prijavak garde predsjedniku Sabora, misa i nastup KUD-a Kotoriba

Dani Međimurske županije i ove su godine nakon niza događanja i svečanosti, zaključeni u Zagrebu uz prijavak Zrinske garde Čakovec pokrovitelju obilježavanja i samog Spomendana za pogibiju Zrinskog i Frankopana, predsjedniku Sabora Željku Reineru. Prije punih pet godina Hrvatski sabor proglasio je Spomendan, pa se stoga nakon Čakovca i Bečkog Novog Mesta, Dan županije primjereno i dostojanstveno obilježio i u Zagrebu. Pritom su se mnogobrojni prisutni prisjetili na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, kao simbola žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine, ali i na više od 15 tisuća izgubljenih života u Domovinskom ratu, redom boraca za hrvatsku samostalnost.

Nakon postrojavanja garde ispred Zagrebačke katedrale i prijavka dozapovjednika Mladena Obadića akademiku Reineru, delegacija Međimurske županije predvođena županom Matijom Posavcem položila je vijence iznad kripte u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci dvaju velikana naše povijesti, a nakon toga bila dio svete mise koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, uz ovogodišnjeg dobitnika Nagrade „Zrinski“, najvišeg županijskog priznanja, mons. Jurja Kolarića.

Uz predstavnike i čelnike Zrinske garde, na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem, misi su u zagrebačkoj prvostolnici prisustvovali i zamjenici međimurskog župana Zoran Vidović i Sandra Herman, predstavnici Grada Zagreba, izaslanstva iz više gradova i mjesta Zrinskih te udruga, institucija i Hrvatske vojske povezanih sa Zrinskima i Frankopanima, Matice hrvatske, svih gradova koji su dali potporu za Spomendan te Društvo Braće Hrvatskog zmaja, koje je imalo veliku ulogu u očuvanju spomena na slavne obitelji. Nakon misnog slavlja, Zrinska garda postrojila se na ulazu katedrale, u čast biskupa, dok su cijeli događaj svojim nošnjama, pjesmama i plesovima uveličali članovi KUD-a Kotoriba koji su popunili prostor ispred katedrale, kako pjesmom, tako i turistima te znatiželjnicima koji su uživali u predstavljanju i slavlju Međimurja.

 

Izvor: Mateja Gošćiej