Gradovi i općine 26.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Priopćenje Gradske organizacije SDP Prelog i odgovor na priopćenje

U vrijeme kada pred gradska vrata stižu opomene pred ovrhu zbog nepodmirenih dugova prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi Čakovec, čije je postojanje utvrdila i Državna revizija u svom Izvješću od srpnja mjeseca ove godine, duga koji se iz mjeseca u mjesec zbog nepodmirivanja financijskih obveza povećava te je već sada narastao na vrtoglavih 237.849,54 kuna, kada gard neredovito podmiruje dugovanja spram gradskih poduzeća, kada zbog nemara i neodgovornosti građani putem građanskih inicijativa moraju prozivati gradsku vlast i komunalne službe zbog neredovitog održavanje gradskih površina i dječjih igrališta, kada ista takova upozorenja stižu i iz gotovo svih Mjesnih odbora, a oni koje građani smatraju najodgovornijima za stanje u Gradu Prelogu pokazuju krajnju neodgovornost spram građana našeg grada.

 

Naime u vrijeme kada se sve to u gradu dešava gradskim vijećnicima iz radova SDP-a koji su svojim priopćenjem za javnost prvi upozorili aktualnu gradsku vlast na neracionalno trošenje proračunskih sredstava i gomilanje dugova prema  poduzećima, te na nemar oko održavanja gradskih površina i dječjih igrališta ovih su dana iz gradskih institucija stigle pisane prijetnje podizanjem kaznenih prijava, naravno kako stoji u dopisu sve će im se navodno oprostiti ukoliko javno istupe i kažu „da je sve to bila laž“!

 

Iako u potpisu nije bio gradonačelnik već direktor gradskog poduzeća kojeg se ni ne spominje u priopćenju ali se dotični sam prozvao te je umjesto vođenja poduzeća odlučio voditi gradsku politiku, no odmah je svakom građaninu Preloga jasno da se iza tog potpisa krije aktualna gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom (HDZ), koji je to i najavio u svom demantiju za jedne novine, osim ukoliko taj dotični direktor uistinu nema ambicija da vodi gradsku politiku stranke na vlasti no to je već stvar koju ćemo ostaviti svakom građaninu na razmišljanje.

 

Stoga se zgroženi postupcima gradske vlasti u gradskom SDP-u pitaju: Pa gospodo iz gradske vlasti zar istina toliko boli?, Zar naši građani nemaju pravo znati što se događa u njihovom gradu?, Pa zar nije dužnost gradskih vijećnika da zastupaju interese građana svoga grada?, Zar nisu upravo gradski vijećnici oni koji će upoznati građane sa nepravilnostima?

Vođeni upravo upitima građana i onim što je u njihovom najboljem interesu, aktualnoj gradskoj vlasti i gradonačelniku Ljubomiru Kolareku poručujemo, da će Gradska organizacija SDP-a Grada Preloga kao i vijećnici SDP-a uvijek zastupati interese građana Grada Preloga i njihovo pravo na bolji život te da od toga neće odustati unatoč svim vašim prijetnjama i zastrašivanjima. Građani Preloga imaju pravo znati što se događa u njihovom gradu, stoga se  umjesto oštrih demantija primite ozbiljna posla kako vaše grijehe ne bi plaćali upravo sami građani. 

 

I ne gospodo iz gradske vlasti, ne šteti ugledu Grada Preloga kako bi vi rekli „istupanje u medije“ već vaše neodgovorno  vođenje grada jer dugovanja koja ste napravili prema JVP Čakovec potvrdio je i Državni ured za reviziju u svom Izvješću od srpnja 2014. godine, gradskim poduzećima dugovi se ne podmiruju na vrijeme što je evidentno u poslovnim knjigama, a što je u svom demantiju potvrdio ničim izazvan i sam direktor komunalnog poduzeća osim što on ima za građane drugačije tumačenje riječi „dug“, pitamo se nakon takvog tumačenja dali to direktor komunalnog poduzeća poziva građane da ne plaćaju račune za odvoz smeća, jer ako ih ne plate to neće biti dug nego neplaćeni a fakturirani račun za neki mjesec koji će već jednom platiti, nadalje direktore zašto komunalno poduzeće kreće u održavanje parkova i dječjih igrališta tek nakon upozorenja građanske inicijative da su ista neuredna i potrgana. A što pak se tiče prijetnji kaznenom prijavom objasnite nam koji dio bi trebali mi demantirati, da postoji dug pa niste vi dužni Gradu Prelogu nego oni vama što ste i vi sami potvrdili u svom demantiju za novine na lipu točnim iznosom samo na sebi svojstven način. Ne znamo zašto ste se sami pronašli u djelu oko održavanja igrališta i naselja kada vas nitko ni ne spominje, a dobro vam je poznato da se takovi radovi obavljaju po nalogu iz grada, danas ih obavlja „vaše“ poduzeće sutra može već neka druga tvrtka koja dobije posao od grada. Ili pak vam možda smetaju navodi iz priopćenja da je uprava svojom sposobnošću zaslužna za dobro funkcioniranje firme, ukoliko vas to vrijeđa povlačimo tu izjavu. Nadamo se stoga da će ovaj jedinstveni slučaj u našoj državi, da jedan zaposlenik gradskog komunalnog poduzeća prijeti kaznenim prijavama demokratski izabranim predstavnicima Gradskog vijeća za iznesenu istinu naići i na osudu predsjednika Gradskog vijeća kao i da će se isti javno ograditi od najave i podrška gradonačelnika Ljubomira Kolareka takovim sramotnim postupcima.

 

Nakon upozorenja SDP-a o neodgovornom vođenju grada gradska vlast se umjesto rješavanja nagomilanih problema primila provođenja istraga spram zaposlenika ne bi li saznali tko je SDP-u dao podatke o dugovanjima grada, kako bi umanjili štetne posljedice spram vlastitih stranačkih redova, a pritom su opet zaboravili na same građane pa i one koji rade u gradskim institucijama i komunalnom poduzeću, jer se upravo njih žestoko ispitivalo tko je kontaktirao SDP. 

 

Pa gospodo iz gradske vlasti zar vi ne znate koja su prava gradskih vijećnika propisana Statutom Grada Preloga da mogu od gradskih institucija zatražiti a one su im dužne dati podatke o radu tih institucija. Čemu onda istrage nad zaposlenicima, pokušaji pretvaranja istine u laži, zataškavanje stvarnih problema kada je prema vašim izjavama „sve tako bajno“, pa ne žale se radnici komunalnog poduzeća jer im ruže cvjetaju, već zato jer ih muče stanoviti problemi, a vi gospodine direktore umjesto da rješavate te probleme, vi se počinjete bavit politikantstvom i istragama o prijenosu informacija gradskim vijećnicima, zato bi se upravo vi trebali pribojavati kaznenih prijava od samih zaposlenika „vašeg“ poduzeća. 

 

Gradski SDP- ujedno se oštro protivi novom zaduženju aktualne gradske vlasti kreditom od 1.500.000,00 kuna tvrdimo da za takovo zaduženje nema opravdanja te da se time nepotrebno zadužuje za budućnost. Ističemo kako novo kreditno zaduženje predstavlja samo još jedan dug koji se ne ulaže u javne investicije koje će puniti gradsku blagajnu nego one koje proizvode dodatne troškove. 

Zabrinutost je time veća jer danas kada grad prodaje zadnje građevinske parcele aktualna gradska vlast i s priljevom tih financijskih sredstava ne može kontrolirati dugove, što će se dogoditi kada se više neće imati što prodati, jer investiranje takvog kapitala u nove građevinske parcele izostaje.

 

Zadovoljni smo utoliko jer nam se nakon našeg prvog priopćenja obraća sve više građana kako bismo aktualnu gradsku vlast potaknuli na rješavanje njihovih svakodnevnih problema, jer smo uspjeli potaknuti građane da samoinicijativno istupaju pa se tako nakon naše inicijative pojavila i inicijativa grupe građana za boljim održavanjem dječjih igrališta, što je urodilo plodom pa su se ista odmah drugi dan krenula popravljati i uređivati, što su mali koraci kojima zajedno sa građanima želimo koračati ka boljem sutra. Ali se s razlogom pitamo hoće li nakon takove inicijative grupe građana i njima biti odaslane prijetnje kaznenim prijavama iz neke od gradskih institucija.

Gradski SDP najoštrije osuđuje ponašanje aktualne gradske vlasti i sramotne pokušaje da se ušutkaju oporbeni gradski vijećnici prijetnjama kaznenim prijavama kako građanima ne bi prenosili istinu, jer se time krše temeljna građanska prava. 

 

 

Direktor PRE-KOM-a Siniša Radiković  dao je svoj ODGOVOR NA PRIOPĆENJE SDP-a Grada Preloga

 

Nažalost moram se ponovno obratiti nakon novog priopćenja SDP-a Grada Preloga u kojem se optužujem da im prijetim.  

Nikada nikome nisam prijetio pa tako ni gospodi Igrecu, Glavini i Mihociju,  od njih sam putem Odvjetnika zatražio ispriku i demanti vezan uz njihovu izjavu da kasne plaće radnicima PRE-KOM-a koju su oni poslali medijima, a nije točna. 

 

Svi znamo da je neisplata plaća kazneno djelo i plaće bi trebale u svim poduzećima biti svetinja.  Naši radnici rade po suncu, kiši, snijegu, noću i praznicima i kašnjenje njihovih plaća za mene nije prihvatljivo. Opet ću napomenuti  da je iznošenje neistina o kašnjenju plaća nanesena šteta  „njihovom“  i „našem“ poduzeću, čiji ugled moram štititi kao odgovorna osoba društva . Ne znam zašto je njima tako teško u medijima objaviti istinu, npr. „RADNICI PRE-KOM-a DOBIVAJU PLAĆE NA VRIJEME SUKLADNO KOLEKTIVNOM UGOVORU   GRADSKA ORGANIZACIJA SDP-a GRADA PRELOGA“

 

I za kraj želim napomenuti da Više nemam namjeru komentirati njihova priopćenja, a tko kome prijeti mislim da je svima jasno.

 

 

 

 

Izvor: 3100