Gradovi i općine 18.11.2017. 08:42. Zadnja izmjena: 18.11.2017. 08:45.

Čakovec

Prisjećanje na grad heroj Vukovar i obljetnicu smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Obilježavanje velikih datuma, obljetnica koje su promijenile tijek naše povijest i formirale budućnost moraju biti poticaj svima da ističu žrtvu koju su svi hrvatski branitelji, ali i Međimurje, dali u obrani domovine. Uz organizaciju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., ujedno je zajedničkim snagama jučer u Međimurju obilježena i 353. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, pa su svečanosti započele polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Parku Zrinskih u Gornjem Kuršancu, mjestu gdje je 18. studenog 1664. poginuo hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik Nikola VII. Zrinski. Prigodnu molitvu za sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa iz Novog Sela na Dravi, vlč. Josip Janković, dok su popratni program svojim izvedbama uveličali Vokalna skupina „Zrinski“ i učenik Gimnazije „Josipa Slavenskog“ Čakovec Miha Hren recitacijom. 

I u Međimurju Vukovar svijetli!

Međimurke i Međimurci, uz velik broj ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva i ove godine daju u dva dana, 17. i 18. studenog svoj obol svečanosti obilježavanja obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara – grada simbola hrvatske slobode, ali i snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, prigodne svečanosti uz 26. obljetnicu pripremljene i u Međimurju. Na dostojanstven i primjeren način, u molitvi i s posebnim emocijama formirana je kolona sjećanje na sve sudionike obrane Vukovara, te zapaljene svijeće diljem Vukovarske ulice. Ispred spomen ploče postavljene na zgradi na nogometnom igralištu NK “Sloge” prije formiranja kolone održan je kraći program. 

Za sve poginule, preminule i nestale branitelje Domovinskog rata, a u svrhu obilježavanja Dana Vukovara i uz sjećanje na Nikolu Zrinskog Čakovečkog, služeno je misno slavlje u crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu koje je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željko Železnjak. Poručio je i da zbog žrtve branitelja i svega što su učinili za domovinu moramo biti dublje povezani te da poginuli hrvatski branitelji moraju nastaviti živjeti, u svima nama.