Gradovi i općine 16.11.2017. 22:26. Zadnja izmjena: 16.11.2017. 22:34.

Stradali rudari

Prisjećanje na tragediju u jami Maj 3: Bila je noč kad su odišli z doma...

Na mjestu gdje je nekad bio ulaz u jamu Maj 3 nekadašnjeg središćanskog ugljenokopa, 8. studenoga, na 56. obljetnicu pogibije desetorice rudara u jami, rođaci stradalih, kolege rudari, članovi Rudarskog zbora Grada položili su vijence i cvijeće i uz plamen svijeća u molitvi se prisjetili onih koji se iz svoje teške smjene nisu vratili.

Njihove živote uzeo je požar u noćnoj smjeni u Maju 3  između 14. i 15. etaže, s 8. na 9. studenog 1961. godine. Iz te kobne smjene nikad se nisu vratili: palilac mina Franjo Kodba (47) iz Murskoga Središća (rodom iz Križovca), jamski vozači Mijo Sobočan (40) iz Brezovca i Ivan Novak (35) iz Plešivice, pomoćni kopači Aleksa Čurin (41) iz Zebanca (rođen u Peklenici) i Martin Škrobar (32) iz Grkaveščaka, kopači Stjepan Kutnjak (37) iz Žabnika, Ivan Perčić (34) iz Lapšine, Stjepan Pintarić (50) iz Šafarskoga, Josip Šafranić (34) iz Jurovčaka i Ivan Vinko (30) iz Grkaveščaka.

Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac Josip stradao u jami Maj 3, i ove je godine svom stradalom ocu i njegovim kolegama pročitala svoju pjesmu Rudori v noči.

Prigodnim riječima skupu se obratio i gradonačelnik Dražen Srpak koji je podsjetio da nikada nitko nije odgovarao za propust plaćem životima desetorice rudara, ali i da je mjesto na kojem se komemorira tragedija međimurskih rudara odlukom ravnatelja državnog Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomira Begovića odabrano za svakogodišnje nacionalno obilježavanje dana zaštite na radu (28. travnja).

Komemoracija stradalim rudarima u jami Maj 3 završila je molitvom za pokoj njihovih duša koju je poveo vlč. Tomislav Antekolović, središćanski župnik.

 

RUDORI V NOČI

 

Bila je noč, z doma su odišli.

Bila je noč, v jamu su išli.

Bila je noč, sv. Barbari su se pomolili.

Bila je noč, "Sretno!" su se pozdravili.

Bila je noč, uglena su kopali.

Bila je noč, kabli su se vužgali.

Zasvetlilo se svetlo.

Oni su svoje živote dali.

 

A mi smo se denes,

kak i sako leto,

na ovom mestu zbrali,

jer oni su v našim srcima

za navek ostali.

 

Vužgimo im svečicu,

očenaša zmolimo

i lefku zemlicu zaprosimo...