Gradovi i općine 28.06.2017. 07:44. Zadnja izmjena: 28.06.2017. 07:48.

Mursko Središće

Prisjetili se 1991. kad su tijelima zaustavili oklopnu kolonu neprijateljske JNA

Kako se voli svoj kraj i domovina te kako se srcem brani od neprijatelja, Međimurke i Međimurci tijekom povijesti pokazali su nebrojeno puta, što potvrđuje i 28. lipnja 1991. godine, datum kada su građani u Murskom Središću svojim tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju. Kako bi se prisjetili tog hrabrog i požrtvovnog čina tisuće građanki i građana koji su spriječili veliku možebitnu katastrofu za svoj grad, Mursko Središće i HVDR - ogranak Mursko Središće svake godine obilježavaju taj dan, a ovog je puta uz 26. obljetnicu pripremljen svečani program.

Započeo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim govorima kod spomen ploče zaustavljanja tenkova JNA na mjestu događanja kod nekadašnje Veterinarske stanice, a zaključen kod spomenika branitelja i protutenkovske piramide odavanjem počasti i molitvom vlč. Tomislava Antekolovića, te svetom misom u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Ladislava. „Svi smo mi tada bili zajedno s jednom jedinom idejom - da oni ne prođu. Bila su to vremena gdje smo bili toliko hrabri, da smo se tek kasnije sjetili što se sve moglo dogoditi, no u tom trenu nismo mislili na svoju sigurnost već želju da uspostavimo red i mir, da se nikome ništa ne dogodi“, rekao je Zvonko Rihtarec, tadašnji zapovjednik policijske postaje koji je odigrao ključnu ulogu u sprečavanju katastrofe. U ime ministra branitelja RH sve je pozdravio Robert Puja, te pritom zahvalio mještanima na hrabrosti i ljubavi u trenucima kada su najviše trebale.

„Danas je stvarno još jedan pravi dan ponosa, nakon što smo prekjučer proslavili Dan državnosti. Na temeljima tih stvarnih trenutaka i datuma naše povijesti, rođena je hrvatska država. Oni su samo dokaz da narod može biti jači od bilo kakvog rata, da narod može biti jači od bilo kakve politike“, kazao je Posavec.