Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Programi javnih potreba u kulturi i sportu

Na osnovi raspisanog natječaja i provedenog postupka za financiranje javnih potreba u kulturi i isto takvog natječaja za programe u sportu, Grad Mursko Središće izdvojit će 205 tisuća kuna. Tome treba pridodati i 83 tisuće kuna koje će se prema posebnoj odluci Gradskog vijeća o financiranju dijela troškova izgradnje triju teniskih terena kao kapitalna donacija transferirati Teniskom klubu Mursko Središće, a vodi se na Programu javnih potreba u sport.
Od ukupnog iznosa, za javne potrebe u kulturi predviđeno je 55 tisuća kuna, od čega je 40 tisuća namijenjeno KUD-u Mura. Gradskom puhačkom orkestru pripast će 12 tisuća kuna, Počasnom rudarskom zboru 2 tisuće, a tisuću kuna dobit će i novosnovana Likovna udruga Izvor koja se, prema riječima gradonačelnika Dražena Srpaka, tek treba dokazati. Kad je u pitanju sport, tu su kriteriji za dodjelu novca prilično razrađeni, pa se pri određivanuu visine sredstava za pojedine sportske udruge u obzir uzimaju masovnost, razina natjecanja, rad s mlađim uzrastima, troškovi natjecanja, kapitalna ulaganja sportskih udruga, društvene aktivnosti, uspješnost natjecanja kod individualnih sportova te posebni, iznadprosječni rezultati. Kao što se moglo i očekivati, najviše novca i ove godine pripast će NK-u Rudar koji će za redovnu djelatnost iz proračuna dobiti 30 tisuća kuna. Slijede Košarkaški klub Rudar-Cimper s 19 tisuća kuna, NK Plavi Peklenica s 15 tisuća, NK Mura Hlapičina i NK Hajduk Štrukovec s po 12 tisuća i NK Torpedo Križovec koji će iz proračuna dobiti 9 tisuća kuna. Od dvije do 10 tisuća kuna dobit će još 14 ostalih sportskih udruga (ribiči, lovci, mažoretkinje, jahači, karatisti, rekreativci, planinari, individualni sportaši), dok je 10 tisuća kuna ostavljeno za rezervu.
Kao što se moglo i očekivati, ovakva raspodjela naišla je na različite stavove. “Kulturnjaci” smatraju da su predviđeni iznosi za njih daleko premali i pomalo zavide soportašima koji također misle da dobivaju premalo.
V.Trstenjak

Izvor: 3075