Gradovi i općine 02.02.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:02.

Projekt „Brzi start!“

Kako bi se postigla lakša zapošljivost osoba s invaliditetom, ali i socijalno uključivanje ranjivih skupina, u posljednjim danima protekle godine s provođenjem je krenuo projekt „Brzi start!“. Isti su danas u dvorani Scheier na njegovoj početnoj konferenciji predstavili, ispred inicijatora Branko Baksa predsjednik Udruge tjelesnih invalida Međimurja i voditeljica projekta „Brzi start!“ Ivana Vimer, a u ime partnera zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i Jelena Čugalj iz Udruge za pomoć djeci i mladeži „Osmijeh“.

Kako je istaknuto, projekt vrijedan 199.884,00 kuna provodi se u sklopu operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007. – 2013. za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, dok je njegovo planirano trajanje 12 mjeseci, odnosno do 28. prosinca 2015. godine. No kako je istaknula zamjenica međimurskog župana, ovo nije samo jedan od projekata u nizu kojem se tada gubi sav trag. „Ovdje se radi o dugoročnom projektu, a ovime smo samo inicirali njegovo provođenje jer je u interesu za širu društvenu zajednicu pripremati ljude kojima je pomoć potrebna za tržište rada, povezivati ih s poslodavcima, a u konačnici omogućiti normalan život nakon pružene pomoći“, naglasila je i dodala kako će Međimurska županija dati svoju bezrezervnu podršku, ponajviše u vidu uključivanja gospodarstvenika u segment zapošljavanja. Udruga tjelesnih invalida Međimurja svojim radom pridonosi kvaliteti i brojnosti projekata na našem području, posebice vezanih uz svoja 374 člana, ali i cijelo Međimurje.

Ovaj će, prema riječima predsjednika udruge, uvelike potaknuti lokalni razvoj, uz jačanje djelovanja organizacija civilnog društva i zapošljavanja mladih s invaliditetom i problemima u ponašanju. „Stoga će njegovi krajnji korisnici biti mladi u dobi od 15. do 21. godine, a razlog je jasan. Oni su skupina koja je u društvu marginalizirana, teško zapošljiva i socijalno najosjetljivija“, dodala je voditeljica projekta, a predstavnica udruge „Osmijeh“ objasnila važnost posttretmanskih usluga te na tu temu ponuđenih servisa i programa koje treba unaprijediti. Stoga će se i na tom planu Međimurska županija uključiti osiguravanjem stambene zajednice onima koji po izlasku iz institucija nisu zbrinuti. U to vrijeme odradit će se niz aktivnosti, edukativne radionice kako za ranjive skupine, tako i za stručnjake koji rade na provedbi projekta, najavljene su javne tribine na temu zapošljavanja, kao i programi osnaživanja, individualna savjetovanja i projekti usmjereni prema volontiranju. 

 

Izvor: 3119