Gradovi i općine 10.05.2018. 09:10. Zadnja izmjena: 10.05.2018. 09:12.

Čakovec

Proslava rođendana Europske unije u atriju Starog grada Zrinskih

U atriju Starog grada Zrinskih nastavljaju se aktivnosti u okviru obilježavanja Europskog tjedna koji se u Međimurskoj županiji održava već 18. godina. Najznačajniji datum u povijesti Europske unije svakako je 9. svibanj kada slavimo njezin rođendan. „2018. godina proglašena je Europskom godinom kulturne baštine kako bi se slavila raznolika kulturna baština – na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Upravo smo zbog toga odlučili Dan Europe proslaviti u Starom gradu u Čakovcu“, rekla je prilikom otvorenja voditeljica Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec Marija Stanković. Prigodnim programom najmlađi građani Europske unije svojim su nastupima pokazali što znaju o Europskoj uniji i međimurskoj kulturnoj baštini.

Dječji EU parlament izvela su djeca iz DV Bambi pod vodstvom odgajateljice Ivane Pečarko, dok je skupina Loptice iz DV Cipelica izvela pjesme "Kriči ftiček" i "Ftiček veli" pod vodstvom odgajateljica Rade Magdić i Grozdane Goričanec, a skupina Srčeka stihove "Kaj" autora Vinka Rojka te pjesmu "Protuletje se otpira" sa svojim odgajateljicama Elizabetom Martan i Zvjezdanom Pongrac.

Dan Europe prilika je za aktivnosti i festivale koji približavaju Europu njenim građanima, osobito najmlađima, predškolarcima, učenicima osnovnih i srednjih škola koji se iz godine u godinu vrlo aktivno uključuju te šire svoje znanje o Europi.

U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan održala je i predstavljanje projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine.