Gradovi i općine 11.08.2019. 09:10. Zadnja izmjena: 11.08.2019. 09:11.

Svečano na Jakoplje

Proslavljen blagdan zaštitnika grada Preloga

Središnjim misnim slavljem, koje je predvodio banjalučki župnik Vladislav Žarko Ošap, proslavljen je u Prelogu u četvrtak, 26. srpnja, blagdan svetoga Jakoba apostola starijeg, zaštitnike preloške Župe.

Duhovna je priprema započela već početkom tog tjedna, kad se svake večeri tijekom trodnevnice molila krunica, uz mogućnost ispovijedi, a večernje svete mise predvodio je mons. Milan Šimunović.

Na sam blagdan preloškoga zaštitnika, slavljene su jutarnja i sveta misa, a svečanu svetu misu župnik Ošap proslavio je zajedno sa svećenicima iz Preloškoga dekanata, onima rodom iz preloškoga kraja te brojnim svećenicima prijateljima Župe. 

Slavlje i u Čukovcu

Sveti Jakob zaštitnik je i mjesta Čukovec, te je Jakoplje u ovom preloškom prigradskom mjestu proslavljeno u nedjelju, 28. srpnja. U prijepodnevnim je satima položeno cvijeće i zapaljene su svijeće kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Krešimiru Madiću, a svečano misno slavlje u kapelici koja također nosi ime svetoga Jakoba predvodio je draškovečki župnik Matija Vonić. Tradicionalno, uz proslavu Jakoplja održan je i nogometni turnir Memorijal Kreše Madića koji je organizirao Nogometni klub Čukovec 77.