Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Proslavljen Dan grada Preloga

U Domu kulture 6. prosinca proslavljena je 749. godina prvog spominjanja Preloga u povijesnim dokumentima te svečanom sjednicom Gradskog vijeća zaključen program proslave Dana Grada. Izaslanici gradskog vodstva položili su vijence na centralni križ na preloškom groblju i kod spomen-ploče velikanima ovog grada, obišli obnovljeni državni pravac Prelog - Cirkovljan i rekonstruirane ulice (Dravsku i M. Gupca u Prelogu) te otvorili adaptirane prostorije Udruge umirovljenika. S prijateljima iz Slovenije potisana je povelja o suradnji (Prelog - Općina Puconci), a u župnoj Crkvi sv. Jakoba župnik Antun Hoblaj uzvanike i domaćine okupio je na misi.
U završnici svečanog programa dodijeljena su javna priznanja zaslužnim udrugama, tvrtkama i pojedincima. Najviše priznanje - nagradu Grada Preloga za životno djelo, primio je preloški poduzetnik Alojzije Šestan kojeg je povjerenstvo za dodjelu prepoznalo kao predvodnika gospodarstva ovog kraja, ali i čovjeka koji je niz godina pridonosio radu kulturnih i sportskih udruga.
Grb Grada primila je Renata Kutnjak Kiš, liječnica iz Preloga, jedna od osnivačica Kluba liječenih alkoholičara Preloga, osoba koja je znanjem i angažmanom pridonijela kvalitetnoj prevenciji i podizanju kvalitete života mještana svog kraja.
Grb je, na prijedlog Mjesnog odbora Preloga, dobio i Dragutin Glavina, zvan Diga, za aktivnost u društvenom životu zajednice, doprinos razvoju i afirmaciji sporta, ali i za zasluge u Domovinskom ratu, kada je formirao prvu naoružanu borbenu postrojbu na području Grada Preloga.
Ovo javno prizanje pripalo je i Antunu Mikecu, rodom iz Cirkovljana, znanstveniku s područja elektrotehnike i telekomunikacija, za uspjehe u poduzetništvu te pomaganje studentima, učenicima i ljudima slabijeg materijalnog statusa. A. Mikec je velikom novčanom donacijom pomogao uređenje Trga sv. Lovre u Cirkovljanu.
Plaketu Grada Preloga primio je Antun Kalšan iz Preloga, na prijedlog svojih kolega iz Sportsko-ribolovnog društva Glavatica, za izniman angažman i zasluge za razvoj ovog SRD-a. Plaketa je za skrb o zajednici i uspjehe na natjecanjima pripala i DVD-u Oporovec koje će 2014. oblježiti 90 godina postojanja, zatim Udruzi Prijatelji sv. Roka iz Draškovca (na prijedlog Nine Marđetka) za organizaciju vjerskih događaja u Župi te niza manifestacija, tribina i sl. Plaketa Grada dodijeljena je i obiteljskom poduzeću JB Modelarija Blažeka iz Čehovca koje uspješno vode Josip i Đurđica Blažeka i koje danas zapošljava 20 radnika. Plaketu je primio i Branko Martinec iz Preloga, na prijedlog tamošnjeg Mjesnog odbora, za zasluge u poduzetništvu. Diplomirani inženjer strojarstva Martinec u tvrtki Econ, u kojoj je suvlasnik, zapošljava 70-ak ljudi te je uvijek spreman podržati incijative udruga s područja Grada kojima svesrdno pomaže.
LOKOMOTIVA
U obraćanjima uzvanicima i građanima na svečanoj sjednici, predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal istaknuo je:
- Danas, više nego ikad, trebamo se sjetiti svih onih koji su pridonijeli razvoju ovog našeg dravskog bisera - Preloga - u kojem je ugodno živjeti. Naša je vizija približavanje svakom građaninu te težnja da svakom gostu posjet Prelogu bude nezaboravan. Prelog nisu samo brojke i statistika, već strateški pristup unapređenju standarda.
Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek dodao je da se u Prelogu gradilo i radilo unatoč krizi te da je napravljen veliki iskorak u uređenju infrastrukture i gospodarstvu.
- Prelog doista jest lokomotiva koja je povukla Međimurje i cijelu Hrvatsku. U Međimurju ste perjanica, rekao je župan Matija Posavec.
U ime općina donjeg Međimurja, Preložanima je njihov dan čestitao načelnik Općine D. Dubrava Dražen Miser, a publika je u Domu kulture u program uvedena izvrsnim dokumentarnim filmom o Prelogu Studija Vipro, Željka Sokača (ujedno voditelja) te Ivice Betija.
Željka Drljić

Izvor: 3059