Gradovi i općine 05.07.2016. 14:08.

Svečana sjednica

Proslavljen Dan Općine Goričan: Ostvareno puno, a puno i u planu

Glavna svečanost obilježavanja nedavnog dana Općine Goričan bila je svečana sjednica njenog Općinskog vijeća, održana u petak, 24. lipnja, na sam spomendan svetog Ivana Krstitelja, uz koji se veže dan Općine. Uz vijećnike sjednici su prisustvovali i uzvanici, predstavnici Županije, susjednih općina i Grada Preloga te ustanova i udruga koje čine javni život Općine. Njih je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Andrej Blagus, čestitavši ujedno imendan svimIvankama i Ivanima. Istaknuo je neke razvojne projekte od posebnog interesa za Općinu, to su završetak izgradnje sportske dvorane, nastavak izgradnje doma kulture, izgradnja sportskog parka kod igrališta NK Trnava i uređenje sportsko rekreacijskog centra “Ribnjak” kod Šoderice.

Nužna sredstva nastojat će se namaknuti iz europskih fondova, a Općina se svakako nada i pomoći od države i Županije, rekao je Blagus. O drugim razvojnim projektima, realiziranima u posljednjih godinu dana, onima u tijeku ili planiranima, govorio je općinski načelnik Mario Moharić. Neki su osmišljeni u okviru Lokalne akcijske grupe Mura-Drava ili Europske grupacije za prekograničnu suradnju Regija Mura, odnosno u suradnji s drugim donjomeđimurskim općinama i lokalnim samoupravama u mađarskom Pomurju. Uz uređenje Šoderice, što je samostalni projekt Općine, tu su i zajednički projekt više općina za očuvanja tradicije te projekt zaštite pojasa rijeke Mure “Natura 2000”, osmišljen u suradnji s JU “Međimurska priroda” i lokalnom samoupravom Serdahelj u Mađarskoj i tamošnjom ustanovom za zaštitu prirode. Oni su na ocjenjivanju, ishod će se znati najesen.

Uređeni su i mostovi na dva izlaza iz mjesta, a Općina je nedavno nenadano od Ministarstva kulture dobila pomoć za uređenje doma kulture od 150 tisuća kuna. Glavni veliki projekt pak je rekonstrukcija petlje autoceste kod graničnog prijelaza, rekao je Moharić. No, to kako stvari idu je razlog za nezadovoljstvo, istaknuo je – projekt je krenuo još s prošlom Vladom i gradnja trebala početi lani, ali je stao. Kod graničnog prijelaza je i karaula, koju je Općina već trebala dobiti u vlasništvo da bi ju iskoristila kao osnovu za turistički program, ali stvar sada stoji u uredu za upravljanje državnom imovinom i valjda čeka zimu, kao i rekonstrukcija petlje, da ju pokrene nova Vlada. Ovo pokazuje da i Goričan trpi izravne štete od krize vlasti, rekao je. Tu je na kraju i upravo okončan projekt izgradnje širokopojasne komunikacijske mreže u mjestu, zaključio je – njega mnogi ne doživljavaju kao velik, a zapravo je najvažniji, to će budućnost pokazati. Prisutne su pozdravili i zamjenik župana Zoran Vidović i Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec, u ime susjednih općina.

Na svečanosti su dodijeljena i priznanja Općine zaslužnim građanima. Glavnu nagradu, za životno djelo, dobio je Josip Vadlja, za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj i ugled općine Goričan te za promicanje aktivnosti Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Goričan. Godišnje nagrade dobili su Mato Pongrac, vatrogasac veteran, član DVD Goričan, seniorski sastav Mažoretkinja Goričan, Josip Švenda, prijašnji predsjednik SRD “Smuđ”, Petar Medvar, trener seniora NK “Trnava” te Metalni racing team.

Zahvalnice Općine Goričan dobilo je nekoliko učenika OŠ Goričan i aktivista mjesnih udruga – Jakob Jakšić, četvrti na državnom natjecanju “Sigurno u prometu”, Boris Vražić, sudionik završnice međunarodnog natjecanja interpreta literalnih tekstova na ruskom “Živa klasika”, održanom u Rusiji, Valerija Dominić, pobjednica županijskog natjecanja u povijesti, Lucija Farkaš, druga na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika, Zlatko Mesarić, član Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Zdenka Mikec, članica i donatorica Mažoretkinja Goričan, Josip Markušić, dugogodišnji član KUD-a Goričan, te Katarina Bašnec, dugogodišnja članica Cehovskog društva svetog Leonarda. Uz svečanost je održan i kraći umjetnički program u kojem je nastupilo četvero učenika OŠ Goričan, trombonist Karlo Horvat i recitatorice Lara Jakšić, Doris Malović i Manuela Šimić, a Lara i svirajući na klavijaturi. Uz svečanu sjednicu uz dan Općine je održano još nekoliko kulturnih i sportskih manifestacija.