Gradovi i općine 29.05.2017. 15:53. Zadnja izmjena: 29.05.2017. 15:57.

Svečana sjednica

Proslavljeni oskarovac Branko Lustig novi počasni građanin Čakovca

Na svečanoj sjednici u povodu Dana grada Čakovca održanoj u ponedjeljak u Centru za kulturu uz kulturno umjetnički program i prigodni govor gradonačelnika Stjepana Kovača dodijeljena su priznanja grada. Novim počasnim građaninom postao je proslavljeni holivudski producent te dvostruki dobitnik nagrade Oskar – Branko Lustig. Taj rođeni Osječanin, bježeći pred ustašama tijekom 2. svjetskog rata, dio djetinjstva proveo je u Čakovcu odakle su ga mađarski fašisti otpremili u koncentracijski logor Auschwitz, a kasnije i Bergen – Belsen. Preživio je, vratio se u domovinu te se nakon završetka studija počeo baviti filmom i stekao svjetsku slavu. Zahvaljujući na dodjeli titule, Lustig se na svečanosti prisjetio pojedinih ljudi i trenutaka iz djetinjstva u Čakovcu te naglasio da nikada neće zaboraviti prekrasne trenutke u ovom lijepom gradu.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO PROFESORU EMERITUSU STJEPANU HRANJECU

Nagradu grada Čakovca za životno djelo dobio je profesor emeritus dr. Stjepan Hranjec i to za doprinos u unapređivanju obrazovnog, kulturnog i znanstvenog života u Čakovcu. Osim što je doprinio prerastanju stručnog studija u Čakovcu u sveučilišni učiteljski studij, dr. Hranjec je bio mentor pri izradi stotinjak diplomskih radova, izdao je 9 knjiga u kojima proučava dječju književnost, te 10 knjiga u kojima afirmira usmenu kajkavsku i zavičajnu književnost Međimurja. Zlatnik Grb grada Čakovca pripao pak je poznatom hrvatskom rock glazbeniku Borisu Leineru za dugogodišnji značajni doprinos razvoju i promicanju ugleda i interesa Grada Čakovca. Leiner je bio član mnogih sastava, uz ostale slavne Azre, a ujedno je cijenjeni kipar. Godišnje nagrade grada za 2016. godinu dodijeljene su tvrtki Tegra d.o.o. za iznimno djelovanje u području gospodarstva, zatim Dramskom studiju Dada za područje kulture, Umjetničkoj školi „Miroslav Magdalenić“ za odgoj i obrazovanje, Gradskom društvu Crvenog križa Čakovec za socijalnu skrb, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Mihovljan za djelovanje na području udruga te rukometašici Pauli Posavec za područje sporta. 

UZ DAN GRADA ČAKOVCA: Do četvrtka niz programa 

Nizom sadržaja Grad Čakovec slavi svoje dane. U utorak, 30. svibnja u 10 sati u Dječjem vrtiću Cipelica bit će održana svečanost podizanja zelene zastave s obzirom da je ta predškolska ustanova dobila status eko-vrtića, a sat kasnije isti čin bit će obavljen u Dječjem vrtiću Vjeverica. U 10 sati na Gradskim bazenima Marija Ružić počinje manifestacija Plivaj i uživaj – međunarodne igre u vodi za osobe s većim teškoćama u razvoju. U Centru za kulturu u 18 sati slijedi završni koncert učenika Umjetničke škole Miroslav Magdalenić.

U srijedu će se od 15 sati na Trgu Republike održavati likovne radionice, dok u 18 sati u Centru za kulturu počinje humanitarni koncert udruga – članica gradske Zajednice kulture pod nazivom Oni to delaju iz ljubavi. Nastavak večeri predviđen je za film. U organizaciji udruge Zora u Starome gradu program – Kino na otvorenom. Prikazat će se film The Beatles: Eight Days a Week. U četvrtak, 1. lipnja s početkom u 18 sati u Katoličkom domu koncert će održati Dječji zbor Čakovec.