Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

PROSTOR: Točiti ili ne točiti alkohol?

Nekoliko mjeseci prošlo je od ponovnog otvaranja Prostora - okupljališta za mlade u zgradi bivšeg Hrasta u Čakovcu koje je u suradnji s Gradom i gradskim Savjetom mladih uredila i vodi udruga Cezam.
O financiranju i programima u Prostoru kratko se raspravljalo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, i to kod usvajanja izvješća o radu Savjeta mladih u 2013. godini. Većih primjedbi pri tome nije bilo, no, kako to često biva dok se razgovara o mladima, rasprava je skrenula na temu konzumacije alkohola.
Vijećnik Hrvatskih laburista - Stranke rada Denis Šarić ukazao je na činjenicu da se u Prostoru prodaje alkohol što, kako je rekao, možda nije pogodno s obzirom da Grad istovremeno provodi akcije poput one Alkohol nije cool i sličnih. Šarić je iznio i stav da bi trebalo bolje prilagoditi sustav kontrole, tim više jer je bilo primjedbi da alkohol tamo teče u potocima, što dovodi do neugodnih situacija i „prizora“.
Napomenuvši da je u stalnom kontaktu s voditeljima Kluba, zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan u svom je odgovoru vijećniku Šariću naglasio da se alkohol toči, odnosno šank radi isključivo za vrijeme održavanja koncerata i zabavnih programa na koje dolazi vrlo malo ljudi mlađih od 18 godina.
Tijekom programa poput filmskih projekcija ili različitih radionica alkohola nema. Bogdan je istaknuo i da su za tek 60.000 kuna, što se odnosilo na nabavku materijala, mladi sami volonterski uredili Prostor.
- Imaju se gdje okupljati, zadovoljni su programima koji su dobro posjećeni, ne smetaju stanarima, rekao je Bogdan, dodavši i da je čitav koncept Prostora napravljen po uzoru na slične zagrebačke klubove.
Bogdan: Zabrana je unaprijed izgubljena bitka
Što se tiče točenja alkohola, konstatirao je da je nakon desetogodišnjeg iskustva u Klubu mladih i Centru za kulturu prestar da ne bi znao da je borba protiv alkohola u prostorima poput Prostora - izgubljena bitka.
- I ja sam protiv toga da klinci piju alkohol, ali realno gledajući, kad ga i ne bi točili u Prostoru, mladi bi otišli u dućan, popili vani i potom došli unutra. Mislim da bi se bitka protiv alkohola morala voditi u školama, kod roditelja, treba postrožiti kontrolu prodaje u trgovinama… Ako zabranimo alkohol u Prostoru, bojim se da ćemo izgubiti i posjetitelje, zaključio je zamjenik gradonačelnika.

V. Kelkedi

Izvor: 3075