Gradovi i općine 13.04.2016. 19:51. Zadnja izmjena: 13.04.2016. 21:08.

INA tvrdi kako nema opasnosti

Puknuo INA-in slanovod, spašavanje potoka kod Mihovljana

U srijedu 13. travnja poslijepodne pukla je cijev INA-inog slanovoda u šumi između Mihovljana i Mačkovca. Zemlja se ubrzo natopila vodom onečišćenom masnim mrljama te zaprijetila obližnjem šumskom potoku.

Na intervenciju dojurili su radnici INA-e, ali i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Vatrogasci su pomogli u brzom iskapanju kanala koji je spriječio otjecanje onečišćene vode u potok. Radnici INA-e pak su prionuli i bagerom je iskopana jama u koju se sad slijeva voda kojom je natopljeno šumsko tlo.

Kako su nam pojasnili iz INA-e, slanovodi provode slanu vodu koja nastaje kao nusprodukt separacije zemnog plina ili nafte. Riječ je o vodi koja je doista slična morskoj vodi te se nakon proizvodnje plina ili nafte vraća u stare bušotine. Ovaj slanovod već je više od deset godina izvan funkcije te su željeli provjeriti u kakvom je stanju

- Vršili smo ispitivanje slanovoda koji povezuje Centralnu plinsku stanicu Mihovljan s utisnom bušotinom Mačkovec. Željezna cijev je pri tome pukla te je došlo do istjecanja. Ispitivanja su vršena tako što je stvoren pritisak gradskom vodom iz hidrantske mreže. Ovo nešto crnoga što vidite su masnoće koje su otprije zaostale u slanovodu, od vremena kad je ovdje protjecala slana voda nastala kod proizvodnje nafte. Sama po sebi ta slana voda je doista poput morske vode. Opasnosti po okoliš nema. Brzo smo reagirali i sve ćemo sanirati, odvesti tu zemlju i slanu vodu koja je istekla, a potom i očito morati zamijeniti slanovod - ustvrdio je predstavnik INA-e za list Međimurje. Cijev koja je pukla nalazi se na oko metar i pol dubine.