Gradovi i općine 24.03.2019. 17:13. Zadnja izmjena: 24.03.2019. 17:13.

I. Osnovna škola Čakovec

Ravnatelj Stričak: Inspekcija nas svaki čas može zatvoriti!

U jednom danu spremiti 500 užina i 90 ručkova u dotrajalom prostoru, potpuno neadekvatnom za spremanje i posluživanje hrane, koristeći tek jedan štednjak i staru pećnicu, te nakon toga još ručno oprati i dezinficirati posuđe i pribor, zvuči kao nevjerojatan scenarij. No, vjerovali ili ne, izazov je to s kojim se - u 21. stoljeću - svakodnevno moraju nositi kuhari I. osnovne škole Čakovec, ujedno najveće međimurske škole s osamstotinjak učenika!

- Uvjeti rada su katastrofalni. Već smo, nažalost, navikli pa se nekako snalazimo. Počeo sam raditi ovdje prije 25 godina. Otad su postavljene tek pločice, ugrađena je kuhinjska napa, kupljeni su novi štednjak i friteza. Ostalo je sve isto. Pogledajte samo ovaj namještaj. Panti su oslabili, ormarići se ne mogu zatvoriti. Da ne spominjem da posuđe ručno peremo u sudoperu jer nemamo perilicu, meso pečemo u velikoj posudi na štednjaku jer nemamo adekvatnu pećnicu, govori nam kuhar I. osnovne škole Čakovec Bojan Žitnjak, pritom pokazujući trikove kojima doskače kako bi, u točno predviđeno vrijeme, nahranio gladne školarce. Pogled na prostorije zgrade koja datira iz 1898. godine, a koje su namijenjene za pripremu, kuhanje i posluživanje hrane, izaziva nevjericu. U jednoj prostoriji smješten je veliki sudoper s loncima i posudama te improvizirani prozor s pultom za posluživanje hrane. U drugom dijelu, odvojenom zidom, nalaze se štednjak, mala pećnica, friteza i staromodan radni pult s dotrajalim ormarićima. U nastavku, tik do starog prozora iznad kojeg je izvedena cijev za odvod nape, je kutak nevješto pretvoren u garderobu za kuhare. Iza starih smeđih vrata nalazi se omanje spremište s ostavom.

- Bilo je obećanja da se će kuhinja rekonstruirati. Radili su godišnje planove i projekte, ali badava jer od realizacije ništa. Sumnjam da će se išta promijeniti narednih pet godina koliko mi nedostaje do mirovine. Dočekat ću penziju u ovakvoj kuhinji u kakvoj sam i počeo raditi, uvjeren je kuhar ove čakovečke Škole.

Gradnja IV. osnovne?

Odgovor na pitanje kad će I. OŠ dobiti kuhinju dostojnu odgojno-obrazovne ustanove, potražili smo od ravnatelja Siniše Stričaka. Svjestan je, kaže, problema, no učiniti ne može ništa, iako kuhinji prijeti opasnost od zatvaranja.

- Zgrada je stara. Dobra je za održavanje nastave, međutim nije pogodna za kuhinju. Postojeća kuhinja ne zadovoljava uvjete. Ako dođe inspekcija, može je zatvoriti! Današnji standardi školske kuhinje sasvim su drugačiji. Raspored bi morao biti potpuno drugačiji, točno je propisana udaljenost, specifikacije i prostorni standardi, priznaje Stričak. No, u Školi su bespomoćni. Grad Čakovec, u čijoj su nadležnosti, za adaptaciju kuhinje nema sluha.

- U Gradu su upoznati s problemom, no kažu da nema novaca. Kuhinju i blagovaonicu bi kompletno trebalo preurediti i napraviti po najnovijim standardima. Najbolje bi bilo da imamo jednu suvremenu kuhinju s linijom posluživanja kao što imaju studentske menze – da učenici uzmu poslužavnik, vide hranu koja se nudi i kuhari im stave što žele. I da učenici mogu normalno sjesti jer sad još uvijek jedu stojeći i to moraju jesti nabrzinu kako bi oslobodili mjesto sljedećem učeniku, objašnjava ravnatelj.

Svaki centimetar zgrade je iskorišten te pitanje gdje smjestiti veliku kuhinju s blagovaonicom dovoljno velikom za 350 učenika u jednoj smjeni, ostaje otvoreno. Ravnatelj Stričak spas vidi u novom nacionalnom planu za škole kojim je predviđen optimalan broj učenika od 400. Slijedom toga, I. osnovna škola Čakovec trebala bi prepoloviti broj učenika.

- Nužna je izgradnja IV. osnovne škole. Tek kad se napravi nova škola možemo razmišljati o nekim radovima i preuređenjima jer naprosto nemamo prostora, osim u podrumu. Nedostaje nam i mjesto za druženje učenika i prijem roditelja. Učenici se međusobno ne poznaju jer se nemaju gdje okupljati, a roditelje primamo u hodniku.

Kad bi se prepolovio broj učenika mogli bismo organizirati jednosmjensku nastavu i imali bismo prostora i za dodatne i izvannastavne aktivnosti, dodaje ravnatelj Stričak.

Nedostaje čovjek

Ravnatelj I. osnovne škole Čakovec u razgovoru se osvrnuo i na zabranu zapošljavanja u javnim službama koja se direktno odražava i na funkcioniranje ove čakovečke Škole.

- Prema standardima, broju učenika koji se hrane i veličini Škole imamo pravo na tri kuhara. Sad imamo dva. Konstantno tražimo od Ministarstva odobrenje za zapošljavanje, no dobivamo odbijenice. Složili smo da se radno vrijeme kuhara preklapa, trudimo se i dajemo maksimum kako bi djeca zdravo i kvalitetno jela, no u udarnom terminu bi nam trebao još jedan čovjek.

Škole financiraju Grad?

I. osnovna škola Čakovec na čelu s ravnateljem S. Stričakom puno ulaže u zgradu. Vlastitim sredstvima opremljena je postojeća kuhinja, nedavno je kupljena i konvekcijska pećnica koja bi uskoro trebala biti u funkciji. U planu je i kupnja perilice suđa... vlastitim sredstvima. Moguće je to dobrim gospodarenjem i uključivanjem u europske projekte, kaže Stričak.

Trenutno provodimo šest Erasmus projekata putem kojih je osigurala 120 tisuća eura, a planiran je i projekt prekogranične suradnje Hrvatska-Mađarska kako bi se u školskom dvorištu uredio park znanosti s igralištem i fontanom. Zahvaljujući vlastitom angažmanu Škola financijski jako dobro stoji, pa nerijetko mora 'uskakati' svojim sredstvima, kad Grad zakaže, svjedoči Stričak.

- Ne mogu reći da Čakovec ne daje za školstvo, dobro surađujemo, no nemaju novca. Zato, u nekim slučajevima škole financiraju Grad. I produženi boravak je problem, pa mi dajemo za plaće. To je velika stavka, pojašnjava S. Stričak.