Gradovi i općine 21.10.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 29.02.2016. 13:39.

Razvoj nautičkog turizma u Prelogu

S ciljem razvoja turističkih i ugostiteljskih sadržaja na prostoru akumulacijskog jezera i oko njega, Grad Prelog prošle je godine osnovao tvrtku Marina d.o.o. kojoj je na upravljanje dao spomenuto zemljište. Procijenjeno je da je potencijal tog jezera od gotovo 17 km2 nedovoljno iskorišten, a nautika se sama po sebi nametnula kao jedan od smjerova budućeg razvoja. S obzirom na to, međimurska delegacija je iskoristivši već uspostavljene veze s gradišćanskim Hrvatima tijekom ovogodišnjeg projekta Urbanovo, otputovala u četvrtak, 16. listopada u nekoliko gradova i općina koje leže uz obalu tamošnjeg jezera Neusiedler See, kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i mogućnostima razvoja nautičkog turizma u Međimurju. Naime, na jezeru Neusiedler See postoji šest organiziranih marina s otprilike 5000 uređenih vezova i svom potrebnom infrastrukturom. 

 

Već dokazani prijatelji Međimurske županije: gospođa Klaudia Paulitsch, te gospoda Anton Bubits i Thomas Tomsich iz Hrvatske gospodarske agencije  i Gospodarske komore u Gradišću, organizirali su za međimursku delegaciju koju su činili Ivan Gradečak, Neven Hercigonja i Miro Hržić iz Grada Preloga, zatim Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, te Vjeran Vrbanec i Marko Puškadija iz Međimurske županije, posjet gradovima Neusiedler Am See i Rust, te općini Oggau. 

 

U svim tim mjestima postoje veće ili manje marine koje su se od strane lokalnih vlasti počele ozbiljnije razvijati sredinom prošlog stoljeća, da bi danas imali gotovo cijele godine popunjeni kapacitet od već spomenutih 5000 vezova, izgrađenu prateću infrastrukturu koja uključuje kampove, tipizirana apartmanska naselja na vodi, hotele, restorane, te uređena kupališta i zone rekreacije. Modeli turističkog razvoja ovog austrijskog jezera bili su različiti. 

 

Na nekim su lokacijama zemljišta i već postojeća infrastruktura ili pak prodavane, iznajmljivane i davane u koncesiju privatnim investitorima koji su pod određenim ugovornim obvezama nastavili razvijati turizam, dok su u pojedinim mjestima lokalne vlasti osnovale svoja poduzeća, slično kao i u preloškom slučaju, a koja su u ime osnivača nastavila raspolagati zemljištem uz jezero.

 

Bitno je spomenuti i austrijska iskustva u izgradnji infrastrukture potrebne za takav razvoj, jer se kao i kod nas radi o zaštićenim područjima u kojima nije dozvoljena čvrsta gradnja, nego je gradnja objekata i ostale infrastrukture uvjetovana strogim zakonskim i prostorno-planskim propisima, no uz pridržavanje istih, uz obalu jezera Neusiedler See niknuli su prekrasni, funkcionalni i ekološki prihvatljivi objekti. 

 

Vjerujemo da će ova iskustva pomoći Gradu Prelogu i cijelom Međimurju u ostvarivanju zadanih ciljeva, a dokaz spremnosti austrijskih partnera na suradnju je i činjenica da je međimursku delegaciju, uz načelnike i gradonačelnike spomenutih mjesta, primio i predsjednik Sabora Gradišća g. Gerhard Steier. 

Izvor: 3104