Gradovi i općine 30.09.2016. 11:08.

Grad Čakovec

Roditelji polaznika i djelatnice vrtića Bambi: Jesmo li mi manje važni?

Jesu li djeca koja polaze privatne vrtiće manje važna od one u gradskima? To bi se pitanje moglo postaviti nakon apela kojeg su javnosti, na inicijativu roditelja, putem našeg lista javnosti odlučile uputiti vlasnica i ravnateljica Grozdana Žagar te odgojiteljice vrtića Dječja mašta. Jedan od objekata, odnosno vrtića koji djeluju u sklopu spomenute predškolske ustanove nalazi se u čakovečkoj Ulici bana Josipa Jelačića. Osim što je vrlo prometna, ulica se proteže pravocrtno pa mnogi vozači prolazeći kroz nju rado jače pritisnu papučicu gasa. I tu počinju problemi.

Ne postoji nikakva oznaka ili prometni znak, da ne govorim o ležećim policajcima kakvi se nalaze uz brojne vrtiće u vlasništvu Grada, koji bi vozače upozoravali da se približavaju vrtiću. Nadalje, ispred vrtića nalaze se parkirna mjesta koja nisu pod naplatom pa ih koriste i brojni građani koji nisu korisnici naših usluga. Zbog toga su roditelji koji dovoze djecu u vrtić automobilima prisiljeni zaustavljati se na cesti, što je opasno ne samo za njih i njihovu djecu već i za ostale sudionike u prometu, ili pak na nogostupu čime se ometa normalno kretanje pješacima, požalile su nam se ravnateljica Žagar i Ivana Pečarko, jedna od odgojiteljica u Bambiju koji polazi 75 djece.

Da bi donekle ublažile problem, u jutarnjim satima i u vrijeme dok roditelji dolaze po djecu, otvaraju dvorišnu kapiju, no u dvorište istodobno stanu tek dva ili tri automobila. Iz vrtića su nedavno apel u kojem upozoravaju na svoje probleme uputili i Gradu Čakovcu koji je inače i vlasnik zgrade u kojoj djeluje vrtić. Predlažu i pitaju može li se nekoliko parkirnih mjesta ispred objekta osigurati isključivo za korisnike i djelatnike vrtića i to primjerice vremenskim ograničavanjem javnog korištenja te može li se postaviti znak kojim bi se upozoravalo da se u blizini nalazi predškolska ustanova.

Rješenje problema?

U Gradu Čakovcu na naš upit potvrdili su da je Upravni odjel za komunalne djelatnosti prije nekoliko dana prvi puta zaprimio inicijativu za postavljanjem usporivača prometa na spomenutoj lokaciji. O njoj će, kako navodi pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove David Vugrinec raspravljati gradsko Vijeće za prevenciju uz prethodno mišljenje Policijske uprave od koje su zatraženi podaci o prometu u toj ulici.

Ukoliko se zaključi da su na toj lokaciji potrebni ležeći policajci, sredstva za njihovo postavljanje uvrstit će se u proračun za iduću godinu.

Što se tiče postavljanja prometnog znaka, on će biti postavljen ovih dana, a na kolniku će se iscrtati znakovi upozorenja da se u blizini kreću djeca, navodi Vugrinec.

Spomenimo i da vrtić Bambi u Ulici bana Josipa Jelačića djeluje od 1999godine.