Gradovi i općine 21.02.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

Rudolf Pivar: Moj peć za centralno grijanje je puno efikasnija

Unatrag petnaest godina, Rudolf Pivar iz Nedelišća stvara vlastite inovacije, uglavnom vezane uz grijanje. Zaštitio je više tipova radijatora i solarni tuš, a sada je u postupku testiranja i zaštite peći za centralno grijanje - inovacije za koju je na 38. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA Zagrebačkog velesajma osvojio srebrnu nagradu.
Također, planira dati još desetak tipova radijatora u postupak zaštite, a svoju inovatorsku strast duguje upravo profesiji.
- Monter sam vodovoda i grijanja, pa je nekako prirodno da sam posvećen osmišljavanju noviteta i poboljšanja. Kod peći za centralno grijanje, za koju sam nagrađen, poboljšanje je u tome što je energetska efikasnost povećana deset do petnaest puta. Peć je sada u fazi testiranja kod mjerodavnih institucija, a iskazan mi je i interes za inovaciju u Sloveniji. Gledajte, medalja godi, diploma je papir kojih imam puno, no, bit inovacije je da zaživi i pretvori se u posao, kaže nam Rudolf Pivar.
Peć za centralno grijanje konstruirana u Nedelišću namijenjena je svim vrstama goriva - tekućem, krutom i plinu, dizajnirana u obliku valjka. Ložište mu je na donjoj strani, u koju ulaze cijevi kojima se dimni plinovi odvode van na gornju stranu otvora dimovoda. Na boku peći su priključci za spajanje na sustav centralnog grijanja, s opcijom priključenja na akumulacijski bojler.
- Peć ima visoki postotak toplinske iskoristivosti, dimovodni kanali lako se održavaju, a koristiti se može u privatne svrhe, odnosno stambene objekte i poslovne zgrade, što ponovo ovisi o snazi peći u kilovatima, pojašnjava Rudolf Pivar.
Davanje i primanje energije njegove peći efikasnije je od standardiziranih peći. Pitali smo našeg sugovornika o nastajanju njegove inovacije.
- Izrađivao sam peć dugo, nastajanje inovacije puno košta, košta vas i odlazak na sajmove, a pitanje povrata uloženog uvijek je otvoreno. Volio bih da ova peć zaintrigira proizvođače, kao što su svojedobno moji radijatori. Prodao sam i solarne tuševe, koji su također moja inovacija, jer su vrlo praktični. No, moram priznati da od toga ne mogu živjeti, a kako sam već pet godina nezaposlen, situacija je dodatno otežana, zaključuje Rudolf Pivar.

A. Ličanin

Izvor: 3067