Gradovi i općine 30.03.2016. 08:14. Zadnja izmjena: 30.03.2016. 08:46.

Predstavljena aplikacija

S radom počela internetska stranica „e-Redar“ za primjedbe i pritužbe građana

Građani Čakovca odsad mogu svoje prijedloge, zamjerke i zapažanja vezana uz komunalnu službu i gradsku infrastrukturu, gradskoj upravi poslati i preko interneta. Naime, u  funkciji je aplikacija e-Redar, koju su izradile i prva tri mjeseca probno Gradu Čakovcu dale na besplatno korištenje, domaće informatičke snage. E-Redar je internetska aplikacija koja građanima omogućuje jednostavno i brzo slanje prijava preko računala ili mobilnih telefona, praćenje tijeka rješavanja predmeta te komunikaciju s gradskim komunalnim službama. Sustav je izradila čakovečka tvrtka Pulsar d.o.o.

Prema riječima gradonačelnika Stjepana Kovača danas više od dvije trećine kućanstava u Hrvatskoj ima pristup internetu, svi više-manje koriste pametne telefone. "Preko aplikacije i građani će moći gradskom komunalnom redarstvu prijaviti problem, poslati fotografiju, prijedlog ili kritiku... To će, siguran sam pridonijeti brzini, kvaliteti ali i transparentnosti rada gradske uprave, te uvesti potpuno novu mogućnost direktnog sudjelovanja građana u životu grada te rješavanju gradskih problema.“, istaknuo je Kovač.

Predstavljajući program, direktor tvrtke Pulsar d.o.o. Bruno Trstenjak naglasio je da se radi o rješenju prilagođenom iskustvima i potrebama koje imaju međimurski gradovi i općine. Čakovec je prvi grad gdje je postavljen, a građani se samo moraju registrirati u sustav, poslati tekst, fotografiju ili oboje te pratiti tijek postupanja, rekao je Trstenjak. U sustav je uključeno i Gradsko komunalno poduzeće Čakom d.o.o. pa će građani moći slati i primjedbe na, primjerice, pražnjenje Molok kontejnera za reciklažni otpad,  za što ima najviše pritužbi građana. To će i njima omogućiti da poboljšaju rad, dodao je zamjenik gradonačelnika Mario Medved.

Građani se na aplikaciju e-Redar mogu prijaviti na stranici http://eredar.hr, a mogu joj pristupiti i preko mobilnih telefona.