Gradovi i općine 12.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

Sa svih strana

Društvo žena Amalija Kranjec iz Svete Marije spada među najaktivnije udruge Svete Marije, kako po organizaciji pojedinih manifestacija, tako i po suradnji sa svim udrugama u mjestu i šire. Nakon krcate godine aktivnostima, kroz zimski period intenzivnije, druže se u svom novouređenom prostoru u društvenom domu. Već uhodano, svaki utorak i srijedu sastaju se i izrađuju ručne radove koje prezentiraju u raznim prigodama. Ove godine bogat broj eksponata izložile su povodom Dana Općine, kao i na tradicionalnoj manifestaciji Ljeto ribe uz Dravu. Na redu je izrada radova s božićnim motivima za dane koji prethode. Uz  izradu ručnih radova, Društvo žena Amalija Kranjec, koje broji oko 120 članica, početkom prosinca priprema svečanost povodom Nikoliknja.
(zč)

Općinsko vijeće Svete Marije na održanoj je sjednici vodilo dugu raspravu oko izmjena i dopuna kriterija Pravilnika o stipendiranju redovnih studenata za tekuću akademsku godinu. Kao što je nova vlast i obećavala, za pomoć u stipendiranju iz proračuna će se izdvojiti duplo više sredstava nego do sada, otprilike oko 50.000 kuna, a natječaj će biti raspisan za 12 stipendija, što je također dvostruko. Lomila su se mišljenja oko kriterija, tako da će se za stipendije moći natjecati i polaznici prve godine studija, što do sada nije bio slučaj. Bodovna lista i sada se temelji na socijalnom statusu, no tu su i kriteriji školskog uspjeha, uspjesi na natjecanjima i još niz onih koji čine bodovnu listu. Natječaj kreće ovih dana, kako bi Povjerenstvo za dodjelu stipendija Općinskom vijeću na vrijeme moglo pripremiti konkretna imena na usvajanje. Stavka u proračunu određena za stipendije i u ovogodišnjem će se proračunu iskorigirati rebalansom, dok je novi iznos za stipendije već planiran za iduću godinu. Iznos stipendije bit će 300 kuna za studij u Čakovcu i Varaždinu, a 500 kuna za studij u Zagrebu. Planirano je da se za studente iz Svete Marije dodijeli osam stipendija, a za one iz Donjeg Mihaljevca četiri. (Z. Čižmešija)

Općina Sveta Marija vrlo je realno planirala ovogodišnja financijska sredstva u visini 5,240.000 kuna, kako bi u skladu s financijskim mogućnostima realizirala sve zacrtane planove i projekte.  Većinom su to već bile veće započete investicije i projekti, kao što je izgradnja vrtića, dovršenje poduzetničke zone, uređenje centra, sanacija domova kulture i druge. No, u općinskom su proračunu izostala planirana sredstva iz županijskog i državnog proračuna, tako da se proračunska sredstva rebalansom smanjuju za 800.000 kuna, što su vijećnici na održanoj, osmoj sjednici OV–a minule srijede i prihvatili. Mjesečni prihod od poreza na dohodak iznosi oko 150.000 kuna, tako da bi do kraja godine taj iznos trebao glasiti očekivanih 1,650.000 kuna. U proračun je ove godine pristiglo 100 tisuća kuna od Ministarstva kulture za program dogovoren prošle godine, a još se čeka odgovor tog ministarstva za daljnje radove na objektu te odgovor Ministarstva poljoprivrede oko sredstava za  uređenje tržnice. Tekuće pomoći iz županijskog proračuna smanjene su za 200.000 kuna jer, temeljem prijedloga javnih potreba u kulturi ove općine, nije prihvaćen prijedlog za otkup etno kuće te sanaciju unutrašnjosti domova kulture u oba mjesta. Ovo su bile tek prve izmjene i dopune općinskog proračuna, do kraja godine očekuje se još jedan, odnosno dva rebalansa. (Z.Čižmešija)

Izvor: 2846