Gradovi i općine 11.07.2019. 08:09. Zadnja izmjena: 11.07.2019. 08:09.

Utorak, 9. srpnja

Saborski odbor za ljudska prava u obilasku Međimurja

Sukladno zaključku Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, a temeljem brojnih predstavki na nedavno održan mirni prosvjed u Čakovcu, Hrvatski sabor je osnovao posebnu radnu skupinu koja je u utorak, 9. srpnja 2019. godine boravila u Međimurskoj županiji kako bi se uvjerila u stvarno stanje na terenu. Predsjednik Odbora Milorad Pupovac objasnio je kako će temeljem stečenog iskustva i dojmova u Međimurju članovi Odbora donijeti svoje mišljenje te izraditi izvještaj koji će se raspraviti na sljedećoj sjednici, nakon čega će Vladi RH predložiti mjere za unaprjeđenje suživota romske nacionalne manjine s većinskim stanovništvom.

Nakon obilaska romskih naselja u Kuršancu i Pribislavcu u pratnji predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaša Oršuša, održan je zajednički sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i načelnicima, ravnateljima srednjih škola, predstavnicima PU međimurske, Centra za socijalnu skrb te Zavoda za zapošljavanje.

Zamjenik načelnika PU međimurske Vladimir Faber referirao se na provedeno istraživanje stavova građana Međimurske županije o stanju sigurnosti te istaknuo podatak da se policiji prijavljuje tek 34% kriminaliteta, a prema njegovim riječima, više od 70% počinitelja su pripadnici romske nacionalne manjine. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić istaknula je podatak da je broj primatelja zajamčene minimalne naknada 3.745, od čega je 3.500 stanovnika romskih naselja. Naglasila je kako prema pravilniku zapošljavanja u Centru nedostaje 11 stručnih radnika te da od Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike godinama mole kadrovsko pojačanje. Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Čakovec iznijela je službene podatke prema kojima je u evidenciji HZZ-a zabilježeno 530 nezaposlenih pripadnika romske nacionalne manjine što je upola manje nego prije tri godine, a kako je navela, Romi zaposlenje najčešće pronalaze u metaloprerađivačkoj industriji.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je odnos prema svim nacionalnim manjinama otvoren i tolerantan, no potrebno je kod svih poštivati prava i obaveze. „Nedavno održan mirni prosvjed bio je vapaj za pravednijim sustavom, za funkcioniranjem pravne države i koristim posjet članova radne skupine kako bi, još jednom, uputio konkretne prijedloge za rješavanje svih otvorenih pitanja u suživotu s predstavnicima nacionalnih manjina. Osim povećanja broja policijskih službenika, potrebno je produžiti program predškole s jedne na dvije godine, a romska zajednica mora biti motiviranija za odlazak na tržište rada. Naravno, uvođenjem vaučera uvelike bismo smanjili problem nenamjenskog trošenja javnog novca. Očekujem da se svi ti prijedlozi prihvate u najkraćem mogućem roku“ – zaključio je Posavec.

Član Odbora, saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da unatoč tome što postoji nekoliko strateških dokumenata Vlade RH koji uključuju Rome, brojne jedinice lokalne samouprave nisu donijele Akcijski plan, što znači da nemaju ni osigurana sredstva u proračunu.