Gradovi i općine 19.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

Šaka u oko gradskom središtu?

Još se nije osušila niti boja na drvenariji izložbenog paviljona za staru vatrogasnu špricu koju su vatrogasci proteklog tjedna postavili u gradskom parku u Murskom Središću, a u Gradu se digla prava bura. Drveni objekt “obučen” u pleksiglas udaljen je desetak metara od Spomenika rudaru i još manje od pila sv. Nepomuka, tako da je park odjednom postao prenatrpan sadržajima. Nekoliko građana požalilo nam se da je postavljanje paviljona poput “šake u oko” gradskom parku, a ne, kako smo to napisali u prošlom broju, “obogaćivanje” sadržaja parka.
Još je oštrija bila Roberta Barat, predsjednica gradskog SDP-a. Kaže da pozdravlja sjajnu ideju vatrogasaca da se izloži stara šprica, ali tvrdi da joj nikako nije mjesto u gradskom parku koji je postavljanjem “kućice” naprasno izgubio dosadašnji vizualni identitet i prepoznatljivost.
- Od naših ću vijećnika u Gradskom vijeću tražiti neka postave pitanje tko je bez dovoljno promišljanja i stručne podloge ovo dopustio. Zar u Gradu nema drugih, povoljnijih lokacija za to? Je li netko pitao urbaniste smije li se na ovaj način narušavati prostor? Ne može se u prostor zadirati kako kome padne na pamet, kao što je to sada učinjeno, rekla je Barat.
U Gradu su očito svjesni da su ipak malo požurili. Ideja se učinila dobrom, tim više što je pred vratima bila proslava Dana Grada, a svečana sjednica Gradskog vijeća trebala je biti održana upravo u amfiteatru. Tek kad je objekt postavljen, postalo je jasno da zaista ne spada ovdje. Nitko u Gradu nije previše voljan davati objašnjenja, ali nam je zamjenik gradonačelnika Dražen Srpak dao naslutiti da se radi samo o privremenom rješenju. Nakon dovršetka šetnice, i skulptura kupačice u gradskoj lučici premjestit će se na primjereniju lokaciju, pa bi nova lokacija izložbenog paviljona za špricu mogla biti upravo na tom mjestu. (vt)

Izvor: 2873