Gradovi i općine 24.08.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:32.

SANACIJA KLIZIŠTA U GRABROVNIKU

Veliko klizište u Grabrovniku je u procesu sanacije koju provodi Županijska uprava za ceste. Riječ je o projektu vrijednom milijun i sto tisuća kuna, izvođač je Građ-prom iz Komina. Prema projektu ŽUC-a saniran će biti teren duljine 350 metara, s obzirom da je klizanje terena široko čak 150 metara, a dugo već rečenih 350.

 

Radi se o predjelu lokacije Trnovščak-cesta na lokalnoj cesti Železna Gora - Jalšovec, gdje je klizište duboko između dva i pet metara. Cesta je dijelom bila potpuno uništena, dijelom je uništena bankina, a puzište je nanijelo još neka manja oštećenja na kolniku.

 

- Sanacija klizišta u Grabrovniku će biti završena do konca mjeseca. Izvođač radova, Građ-prom odlično radi posao i završit će ga mjesec dana prije ugovorenog roka. Kad pitate o plaćanju i eventualnoj podršci budžeta sa viših razina, moram reći da sve što radimo u Grabrovniku moramo financirati sami. Dakle, iz proračuna ŽUC-a plaćamo ovu sanaciju, a činjenica je da si Općina Štrigova svojim proračunskim sredstvima ni ne može priuštiti da sudjeluje u projektu. Iako su potrebe velike, radimo ono što možemo s obzirom na ograničavajući faktor, novac - kaže nam ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini.

 

Nesumnjivo najviše klizišta otvorilo se na području Općine Štrigova, a potom slijede Selnica, Sveti Juraj na Bregu i Gornji Mihaljevec. Za ŽUC to znači zasad 11 spremnih projektnih zadataka za sanaciju klizišta, od kojih je financiranje iz budžeta Hrvatskih cesta osigurano samo za lokalnu cestu Prekopa - Praporčan. Iako je prije par mjeseci najavljivano da će se Hrvatske ceste daleko značajnije "isprsiti", to se zasad ne pokazuje takvim. To ovog trenutka dokazuje primjer ŽUC-a, no ravnateljica Ljerka Cividini i župan Matija Posavec to ne smatraju gotovom stvari.

 

- U Hrvatskim cestama ćemo župan Posavec i ja obaviti dodatne razgovore, jer nam je teško prihvatiti da od 11 kandidiranih projekata sanacije, od kojih su neki uistinu gorući za rješavanje, procijenjenih na 11 milijuna kuna, prolazi samo jedan i to Prekopa-Praporčan. Sklona sam tražiti da se novac ipak usmjeri na projekt sanacije na Rimščaku, u Svetom Urbanu jer je tamo klizište veliko, a oštećenje ceste vrlo opasno za sigurnost ljudi i imovine. Tamo faktički nedostaje već pola ceste, a zemljište se stalno dodatno urušava - kaže ravnateljica ŽUC-a i zaključuje da su cestu Sveti Urban - Rimščak, zbog toga, zatvorili za promet.

 

Aleksandra Ličanin

 

Izvor: 3147