Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

ŠENKOVEC: Dan općine 22. svibnja

Općina Šenkovec od ove godine svoj dan više neće obilježavati 27. kolovoza, kako je to bilo dosad, već 22. svibnja. Takvu je odluku jednoglasno na sjednici održanoj u četvrtak, 20. ožujka donijelo tamošnje Općinsko vijeće. Kako je obrazložio načelnik Saša Horvat, općinsko vodstvo na promjenu se odlučilo zato što se dosta mještana žalilo da kolovoz nije „primjeren“ mjesec za proslavu Dana općine. Mnogi su na godišnjim odmorima, vladaju vrućine…
Općinski vijećnik, koji je ujedno profesor povijest, Mario Šestak podsjetio je da je 27. kolovoz inače datum osnutka pavlinskog samostana svete Jelene, no, kako je istaknuo, i novoizabrani datum ima povijesnu važnost jer se 22. svibnja slavi zaštitnica mjesta - sveta Jelena križarica. Tog je dana ujedno pokojni varaždinski biskup Marko Culej postavio kamen-temeljac za buduću župnu crkvu. Zanimljivo je da su se prije njene izgradnje misna slavlja odvijala u kapelici Presvetog Trojstva, u Ulici Josipa Bedekovića, potom u zgradi Općine, sportskom domu, a neko vrijeme i u mjesnom vrtiću. (V. Kelkedi)

ŠENKOVEC
Vikendašima komunalna naknada
Općinsko vijeće Šenkovca prihvatilo je odluku o uvođenju plaćanja komunalne naknade za kuće za odmor koje su u postupku legalizacije. Kako je rekao načelnik Saša Horvat, na području oko Ksajpe ima podosta drvenih kućica čiji su vlasnici uglavnom građani Čakovca koji ih koriste vikendom za boravak u prirodi. I takve je objekte potrebno legalizirati, a Općina ujedno mora uvesti komunalnu naknadu. Određena je cijena od 10 kuna po kubnome metru. (vk)

Izvor: 3075