Gradovi i općine 04.04.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Show na sjednici Općinskog vijeća G. Mihaljevca

Usvajanje zapisnika sa sjednica općinskih vijeća ponekad se pokaže kao zahtjevna zadaća jer svakom je vijećniku i vijećnici stalo da se njihovi istupi sa zasjedanja korektno prenesu u pisani oblik. No, da će usvajanje zapisnika s prethodne sjednice na općinskom vijeću u Gornjem Mihaljevcu izazvati dugu, žestoku i pomalo neugodnu polemiku vjerojatno nitko nije očekivao.
Otvorio ju je načelnik Goran Lovrec zastupanjem stava da cjeloviti zapisnik sjednice ne bi trebao biti predočen javnosti prije nego ga usvoji Vijeće. Pretpostavljam da ga je na to ponukala (i) činjenica da je, na naš zahtjev, uredništvu lista Međimurje bio ustupljen cjeloviti zapisnik sjednice održane 19. prosinca 2013. iz kojeg smo interpretirali dijelove nekih rasprava i zaključaka.
Načelnik to obrazlaže time da se u zapisniku mogu potkrasti krive interpretacije i podaci, pa je i na sjednicu došao s dvije verzije cjelovitog zapisnika.
- Kako se na jednom te istom zapisniku mogu pojaviti dvije verzije izrečenih riječi? Cjeloviti zapisnik dobili su svi vijećnici, a bez obzira što nije usvojen, on je otišao i u druge ruke gdje su prezentirane stvari koje nisu točne, rekao je načelnik, pozivajući se na financijske podatke vezane uz NK Bratstvo u Preseki.
Kako se Općinsko vijeće sastaje u prosjeku jednom u tri mjeseca, vijećnici su bili izazvani na polemiku iz koje se prepoznavalo njihovo zajedničko nastojanje da vode politiku transparentnosti rada Općine. Također smatraju da bi najvažniji detalji sa zasjedanja trebali biti dostupni javnosti u što kraćem roku. Osobita oštrina osjećala se u istupima predsjednika Vijeća Josipa Petkovića i načelnika Gorana Lovreca.
- Načelniče, očito radimo šou od sjednice. Jučer smo se sreli ovdje u Općini i uopće niste ni spomenuli ovu temu. Nećemo ovo svesti na kafanske razgovore. Vođenje cjelovitog zapisnika izglasali su vijećnici, nemojte uvoditi diktaturu. Ako podaci iz zapisnika tek za tri mjeseca postanu javni, oni više nemaju smisla. Pa i iz Županije već naredni dan sve informacije idu van, a nama ni internetske stranice ne rade, rekao je, među ostalim, Petković.
Lice s naslovnice
U raspravu se uključio i Franjo Kovačić (HDZ), ponukan činjenicom da je i sam bio protagonist na našim stranicama kada se očitovao o prihodima jednog humanitarnog koncerta starijeg datuma.
- Neke stvari pobjegnu, za što ne krivim ni predsjednika Vijeća ni novinare, no, našao sam se u neugodnoj situaciji zbog prihoda od šest tisuća kuna. Ništa tu nije tajna, no, meni se poklopilo da sam bio i na naslovnoj stranici zbog odgovora koji sam dao na sjednici, rekao je F. Kovačić.
Svoje viđenje teme dala je i Nataša Sternad (Grupa birača) koja smatra da valja naći opertivni modus usvajanja cjelovitog zapisnika.
- Informacije ne bi trebale curiti van prije nego se složimo sa zapisnikom. Pošto svi komuniciramo elektronskom poštom, pošaljite nam zapisnik da ga usuglasimo. Svatko tko je sudjelovao u raspravi, zna što je rekao, pa se možemo dogovoriti da na taj način usvajamo cjeloviti zapisnik. Stalno prepiranje i stalno “pobiranje nekoga na red” nema smisla. Moramo se dogovoriti kako ćemo funkcionirati i ne trošiti toliko vremena na zapisnik. Ne može se sve zapisati, a pored toga, u javnosti ljudi na svoj način nešto tumače, pa smo na koncu svi ocrnjeni jer smoVijeće, svi mi predstavljamo Općinu, rekla je N. Sternad s kojom su se u svojim istupima složili i Robert Kos (Grupa birača) i Boris Resman (HSLS).
Način usvajanja cjelovitog zapisnika nije na sjednici definiran jer je predsjednik Vijeća J. Petković najavio da će vidjeti koje su mogućnosti da se to riješi.

Aleksandra Ličanin

Izvor: 3075