Gradovi i općine 26.06.2019. 08:19. Zadnja izmjena: 26.06.2019. 08:20.

U ponedjeljak, 24. lipnja

Sjednica Vlade Republike Hrvatske u Čakovcu, 18. srpnja

U ponedjeljak, 24. lipnja u radnom posjetu Međimurskoj županiji boravio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Dočekao ga je župan Međimurske županije sa zamjenicom Sandrom Herman i pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana Vesnom Haluga. 

Sjednica Vlade Republike Hrvatske u Čakovcu, 18. srpnja

Po drugi puta u 28 godina u središtu Međimurske županije, gradu Čakovcu, bit će održana sjednica Vlade Republike Hrvatske, najavili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i župan Međimurske županije Matija Posavec. Župan Posavec ministru Horvatu uručio je popis projekata od značaja za budući razvoj, prethodno dogovorenih s gradonačelnicima i načelnicima međimurskih općina, s ciljem da se temeljem tih dokumenata definira kvalitetan dnevni red za nadolazeću sjednicu Vlade RH u Čakovcu. „Vlada Republike Hrvatske drugi puta, nakon 14 godina, ponovno dolazi u Međimursku županiju i neće doći praznih ruku. Za datum sjednice dogovorno smo odabrali 18. srpnja 2019. Još jedan pripremni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima općina održat ćemo 8. srpnja 2019., kako bismo konačno definirali projekte, odnosno točke sjednice Vlade, s ciljem da svi projekti ugovorima ili zaključcima na ovoj sjednici budu i riješeni. Siguran sam da će velik dio onoga što županija, općine i gradovi predlože biti u najskorije vrijeme i realizirano. Dogovorili smo da će sjednica simbolično biti održana na prostoru bivše vojarne koji je upravo Odlukom Vlade 2005. godine dodijeljen Međimurskoj županiji. Želja nam je pokazati na koji smo način u suradnji Vlade i Međimurske županije taj prostor pretvorili u vrlo funkcionalnu cjelinu. To je model kroz koji bismo željeli i nastaviti našu suradnju.“, poručio je ministar Horvat.

Gradonačelnici i načelnici općina pripremili 119 projekata od značaja za razvoj Međimurja

U veljači ove godine na inicijativu ministra Horvata održan je sastanak u Zagrebu na koji su se odazvali župan Posavec te svi gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općina s ciljem definiranja koraka vezanih za sjednicu Vlade RH u Međimurju. „Potrebe i želje naših gradonačelnika i načelnika pretočili smo u dokument koji šaljemo na usvajanje Vladi i ministarstvima. Prikupili smo 119 projekata od značaja za budući razvoj naše Županije.“, objasnio je župan Posavec te dodao kako je sama Županija u velikom investicijskom ciklusu. „Većinu tih projekata koji Međimurje čine gradilištem pripremila je i kandidirala Međimurska županija. Naše financijske obaveze su velike, a već sada u planu imamo barem 30-ak novih projekata u raznim područjima. Kada bi dio naših financijskih obaveza preuzela Vlada RH, mogli bismo pokrenuti realizaciju novih  projekata - od dogradnje Srednje škole Prelog, preko rekonstrukcije Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, do dogradnje škola u Podturnu, Hodošanu i Donjoj Dubravi. Imamo jako puno kvalitetnih projekata, no nedovoljno sredstava. Zbog toga nam je nadolazeća sjednica izuzetno važna i uvjeren sam da ćemo dobiti podršku Vlade RH.“, zaključio je župan Posavec.