Gradovi i općine 02.03.2018. 08:32. Zadnja izmjena: 02.03.2018. 08:38.

Čakovec

Službe civilne zaštite u Međimurju spremne na sve izazove

Povodom 1. ožujka Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se od 1992. godine odlukom Vlade RH obilježava diljem zemlje, Stožer civilne zaštite Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Uz domaćinstvo načelnika Županijskog stožera, ujedno zamjenika župana Međimurske županije Josipa Grivca te Ladislava Sökea, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, u Međimurju su tom prigodom boravili i gosti iz Direkcije za zaštitu od katastrofa Republike Mađarske Ištvan Doboš i Atila Prepok te Klavdija Lebar-Gerebic iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije.

Poseban ponos prilikom obilježavanja 1. ožujka na cijeli Stožer i sve pripadnike civilne zaštite iskazao je župan Međimurske županije Matija Posavec i pritom naglasio kako je sustav civilne zaštite u Međimurju dobro organiziran te da se službe svojom spremnošću i stručnošću znaju suočavati sa svim izazovima. Međimurska županija osnovala je Stožer civilne zaštite Međimurske županije, kao savjetodavno tijelo župana u slučaju nastanka velike nesreće ili katastrofe. 

Gosti iz Slovenije i Mađarske potvrdili su kako je suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite na području Međimurske županije iznimno dobra te se unaprjeđivala međusobnom razmjenom iskustava, znanja, podataka i vještina u cilju podizanja razine sigurnosti stanovništva u pograničnom prostoru, ali i na nivou svake od triju država. Župan je pritom iskoristio priliku da zahvali pripadnicima HGSS-a koji su svečanu sjednicu zamijenili pružanjem pomoći stanovnicima Gorskog kotara kao i svima onima koji svojim angažmanom brane Međimurje od svih nedaća – Stožeru, Hrvatskim vodama, svim žurnim službama, vatrogascima, JVP-u, PU međimurskoj, Zavodu za hitnu medicinu, Centru 112 i Gradskom društvu Crvenog križa.

Svečanost su svojim nastupom uveličali učenici i učenice OŠ „Tomaša Goričanca“ Mala Subotica, inače stalni sudionici natječaja Državne uprave za zaštitu i spašavanje za izbor najboljih likovnih, literarnih i foto radova, čiji su radovi često i ocijenjeni najboljima. Također, škola aktivno surađuje s Gradskim društvom Crvenog križa Čakovec i učenici sudjeluju na natjecanjima iz prve pomoći, gdje također bilježe značajnije rezultate.