Gradovi i općine 07.01.2016. 12:21. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Traži se ocjena ustavnosti

Šok među lovcima, upitni ugovori o produljenju ugovora o zakupu

Skupština Međimurske županije na 15. sjednici donijela je odluku o produljenju ugovora o zakupu prava lova za 15 međimurskih lovačkih društava, ali od potpisivanja ugovora do daljnjega neće biti ništa, jer je na samom 2015. godine suglasnost uskratilo Državno odvjetništvo RH. Naime, Županijsko državno odvjetništvo Varaždin, 29. prosinca je zaprimilo mišljenje Državnog odvjetništva RH o pravnoj valjanosti ugovora o produljenju ugovora o zakupu u kojem DORH upozorava kako primjena Zakona o lovstvu otvara više spornih pitanja. DORH također smatra upitnim je li prethodna suglasnost ministarstva temeljna pretpostavka za produljenje ugovora.

ŽDO Varaždin, očitovanje DORH-a, na Staru godinu prosljeđuje Upravnom odjelu za gospodarske djelatnosti Međimurske županije, a kod lovačkih društva ovo je izazvalo pravu pomutnju.

Kao dodatni problem mogla bi se pokazati činjenica da su tri lovačka društva iz drugih dijelova Hrvatske podnijela prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH članka 30. stavka 4. Zakona o lovstvu, kojim se regulira problematika produljenja ugovora o zakupu uz prethodnu suglasnost ministarstva.

Sve dok Ustavni sud ne kaže svoje (sudac Mato Arlović zatražio je od Ministarstva poljoprivrede da se u roku od 30 dana očituje o prijedlogu za ocjenu ustavnosti), ugovori će do daljnjega biti stavljeni "na led".