Gradovi i općine 17.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Stanje se normalizira, no kao preventiva uspostavljena su dežurstva

 Nakon nekoliko neprospavanih noći zbog visokog vodostaja rijeka, te drugih nepogoda koje je isto donijelo, stanje se polako normalizira. Međimurci su uspješno obranili svoje gradove, općine, naselja i domove od vodenog vala kakav dosad nije viđen na ovim prostorima. 


U koordinaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, Dobrovoljnih vatrogasnih društava, JVp-a Čakovec, Centra 112, Hrvatskih voda, PU međimurske, Stožera za zaštitu i spašavanje te ostalih pratećih službi na prostoru općina uz rijeku Muru Domašinca, Goričana, Kotoribe i Donje Dubrave, kao preventiva, uspostavljena su dežurstva. Njima se uz sam nasip želi osigurati pravovremena reakcija, u slučaju bilo kakvih neplaniranih događaja, vremenskih neprilika, vodenih valova i slično. 


Najalarmantnije je bilo u Gradu Murskom Središću gdje je vodostaj u jednom trenutku dosegao rekordnih 536 cm, no pravovremenom reakcijom voda nije prekrila centar Grada, već su zečji nasipi koje su danonoćno postavljali građani, izdržali pritisak i smirili hirovitu rijeku, čija razina danas izmjerena iznosi 402 cm. Goričan, koji je pogodio vodeni val iz Murskog Središća, u ovom trenutku vodostaj iznosi 460 cm, a veće štete izbjegnute su trudom mještana, vatrogasaca, policije i svih dobrovoljaca s područja cijelog Međimurja koji su obranili ovaj pogranični prostor. 


Vodostaj Mure u stalnom je opadanju, ali su izvanredne mjere za obranu od poplave još uvijek na snazi na cijelom toku rijeke Mure. Zatvorena je županijska cesta Sveti Marin na Muri - Hotiza kao i željeznička pruga Čakovec - Središće ob Dravi. Sve raspoložive vatrogasne ekipe, stručne, kao i tehničke službe koje održavaju prometnice i dalje su na terenu te će obilaziti vodom zahvaćene terene sve dok neće biti uvjereni kako je situacija vraćena u prvotno stanje. 


Klizišta koja su se do sada otvorila diljem Međimurja se drže pod kontrolom, a njihovoj sanaciji će se pristupiti čim se za to stvore uvjeti.