Gradovi i općine 27.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

STANOVI U LOKI ZA POTREBITE

Dvije i pol godine trajalo je (s projektiranjem, raščišćavanjem vlasničkih odnosa i realizacijom) i 2,500.000 kuna stajalo adaptiranje i dogradnja objekta u Ulici Dragutina Domjanića u Čakovcu (Loka) u kojem je Grad Čakovec za dojučerašnje podstanarske obitelji osigurao osam stanova s potpunim komforom površine oko 50 četvornih metara.
U Loki je, naime, obnovljen i dograđen jedan od derutnih stambenih objekata, podignut ranih šezdesetih privremeno za smještaj stradalih u velikoj poplavi.
Objekt je bio bez komunalne infrastrukture, pa su prilikom obnove i postojeći stanovi također opremljeni kompletnom komunalnom infrastrukturom, a novi stanovi natječajem su podijeljeni obiteljima koje su većinom živjele u (skupom) podstanarstvu.
Radi se o dvoetažnim stanovima - četiri su jednosobna stana površine 42,62 m², s mjesečnim iznosom najamnine 546 kuna, a tri dvosobna stana površine 52,62 m² s najamninom 674 kune.
RACIONALNA
STANARINA
Gradonačelnik Branko Šalamon, prilikom prošlotjedne podjele ključeva i ugovora stanarima, naglasio je da se ne radi o socijalnim stanovima:
- Obitelji koje useljavaju nisu socijalno ugrožene obitelji, već one koje su bile u lošem smještaju, a podstanarski su im troškovi ugrožavali obiteljski standard. Mjesečna najamnina nije u ovim stanovima ekonomska, onakva kakva se postiže na tržištu, već je to negdje na 50-ak posto takve najamnine, ali je racionalno odmjerena i proračunata na razinu objektivnih troškova. Mi smo listu socijalno ugroženih obitelji kojima je potreban smještaj ispraznili, ovo je novi korak u osiguranju primjerenih uvjeta stanovanja širem krugu građana.
ODAHNULI POD NOVIM KROVOM
Među novouseljenim stanarima Loke je i obitelj Grabar – Željko i Smiljana s kćerkom Sarom (12) i sinom Brunom (17,5). Na podstanarski smještaj trošili su mjesečno skoro 3.000 kuna:
- Punih petnaest godina bili smo podstanari. Stanovali smo i u jednoj vlažnoj sobi kroz to vrijeme, a ovamo dolazimo iz stana koji smo plaćali mjesečno 1.800 kuna plus ponekad više od 1.000 kuna režija. Željko je nezaposlen, samo ja radim i ovo nam je prekretnica i iznimno olakšanje... Kako bih vam rekla – baš smo odahnuli jer stanarina od 670 kuna za ovaj stan je sitnica (a ni režije tu neće biti visoke) u odnosu na naše dosadašnje troškove – kaže Smiljana.
PAMETAN POTEZ
Željko procjenjuje da je ovakav način osiguranja stanova od strane Grada Čakovca vrlo pametan potez:
- Poznajem puno ljudi koji baš pate u podstanarstvu. Krizno je vrijeme i ne mogu si platiti kvalitetan stan, pa i za loš smještaj od malih primanja plaćaju puno. Ovo je pravo rješenje, čujem da ovaj program ide dalje, da će se obnoviti još jedna zgrada... Ovakvi stanovi za mnoge su jedino dostupno rješenje jer graditi kuću malo tko može, a stanovi za tržište mnogima su jednako nedostupni kao i kuće.
(MB)

Izvor: 2874