Gradovi i općine 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

Staza zdravlja za snažan korak u život

I ove školske godine OŠ Prelog, uz obvezne nastavne sadržaje, kreće i s realizacijom započetih, ali i novih projekata. Stalna briga ravnateljice i djelatnika Škole za unapređenje zdravlja učenika potaknula je razvoj projekta izrade staze za jačanje mišića stopala i nogu, a time i pomoć pri ispravljanju spuštenog i uzdignutog stopala.
Sam projekt započeo je već prošle školske godine, kada je učenica Marina Kljajić, pod mentorstvom profesorice Marije Šestan, za svoj istraživački rad iz biologije odabrala temu Spušteno i uzdignuto stopalo. Rezultate svog rada Marina je vrlo uspješno prezentirala na državnom natjecanju iz biologije održanom prošle godine u Zadru u kojem je za svoj rad osvojila drugu nagradu. Spušteno stopalo predstavlja najčešću deformaciju stopala današnje populacije te statistički podaci pokazuju da se pojavljuje u 50 do 60 posto gradskog stanovništva. Ono degenerira zbog stalnog stajanja i hodanja po ravnoj i tvrdoj podlozi (asfalt, parket, beton i sl.), stisnuto je u neprikladnu obuću, a slobodni pokreti, toliko potrebni za pravilan razvoj stopala, onemogućeni su. Rezultati Marininog rada pokazali su da i među ispitivanim učenicima OŠ Prelog ima znatan broj onih kod kojih je određeno spušteno ili uzdignuto stopalo. Ti su rezultati potaknuli ideju o izradi staze za pomoć pri takvim deformacijama.
Po uzoru na mnoge škole u Austriji koje imaju takve staze, krenulo se u realizaciju tog projekta. Staza se sastoji od različitih elemenata koji pospješuju jačanje mišića stopala i nogu. U potpunosti je financirana donacijom Mate Kljajića, a izgrađena je uz pomoć djelatnika Škole, Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom i Antuna Radikovića. Pošto je izrada staze završena na kraju prošle školske godine, njeno će korištenje započeti s ovom školskom godinom. Ispitivanje učinka staze započinje plantografskom studijom (nulto stanje) učenika predmetne nastave. Učenici će koristiti stazu na satovima TZK- a, pod nadzorom učitelja Božidara Žegarca i Alana Belka. Na kraju školske godine provest će se ponovno plantografsko određivanje stanja stopala te će se usporedbom rezultata obje plantografije odrediti i učinak staze. Za potpuni učinak staza se mora prelaziti bosih nogu, pa će vremenski uvjeti odrediti mogućnost njenog korištenja u jesenskom periodu. I učenici razredne nastave na satovima TZK-a, uz pomoć svojih učitelja, koristit će stazu.
Ovim putem iz OŠ Prelog zahvaljuju gradonačelniku Ljubomiru Kolareku i Gradu Prelogu koji su Školi ustupili zemljište na kojem je staza izgrađena. Pozivaju se svi zainteresirani građani, ali i sportaši s područja našeg grada na korištenje staze koja jačanjem mišića može pospješiti zdravstveno stanje i spriječiti ozljede. (mš)

Izvor: 3056