Gradovi i općine 16.03.2018. 08:05. Zadnja izmjena: 16.03.2018. 08:11.

Potpisani ugovori

Stipendije za 24 učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja

Važnost sinergije obrazovanja i gospodarstva Međimurska županija odavno je prepoznala i nizom ulaganja, projekata i investicija istu i ostvarila. Najbolji primjer su promjene upisnih kvota, ali i dodjele stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja. Prigodna svečanost potpisivanja ugovora sa stipendistima upriličena je u prostorima Obrtničke komore Međimurske županije, koja je s ovakvim projektom krenula još 2003. godine. U dosadašnjih 14 godina provođenja projekta „Obrazovanje u obrtništvu” tako je u Međimurskoj županiji stipendirano oko 400 učenika, a izravno na njihove račune uplaćeno više od 2,5 milijuna kuna.

Ove će godine 24 mladih punih 10 mjeseci dobivati 600 kuna stipendije. - Za njih je tako do kraja školske godine osigurano 144 tisuća kuna, objasnio je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije i pozvao one općine koje nisu dio projekta da se pridruže i tako osiguraju nova sredstava za obrazovanje svojih mladih. Naime u projektu s komorom i Županijom sudjeluju tri međimurska grada Grad Čakovec, te Grad Prelog i Grad Mursko Središće čiji su gradonačelnici Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak pozdravili svoje stipendiste, zatim Općina Nedelišće čiji je načelnik Darko Dania također bio dio svečanosti, i Općina Orehovica. Svi oni prepoznali su potrebu za ulaganje u obrazovanje mladih sa svog područja. Ujedno se u Međimurju u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika, te ih se prati kroz školovanje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji.

Ove godine ukupno je u sustavu novih 24 stipendista u 9 različitih zanimanja – autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, bravar, keramičar, kuhar, obućar, soboslikar-ličilac, stolar i strojobravar, iz četiri škole, Tehničke škole Čakovec, Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Čakovec i Graditeljske škole Čakovec. Ovogodišnji stipendisti su Sara Baksa, Gabriela Gunc, Magdalena Gunc, Filip Makšadi, Lucija Škvorc, Viktorija Gavez, Božidar Farkaš, Ivan Fileš, Danijel Lesinger, Leo Martinjaš, Benjamin Medvar, Matija Mesarić, Kristijan Šardi, Dino Škiljo, Nikolina Babić, Barbara Jurak, Ivan Kukovec, Antonio Novak, Christina Novak, Karlo Pintarić, Matej Trstenjak, Vilim Andrlon, Josip Čutura i Franjo Pongrac.