Gradovi i općine 06.05.2020. 09:48. Zadnja izmjena: 27.05.2020. 09:51.

Mursko Središće

Što je novoga u Murs-ekomu? Milijunski projekti unatoč koronavirusu

Josip Sršan, voditelj Odsjeka za graditeljstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i komunalno gospodarsrtvo Grada Murskog Središća, krajem veljače imenovan je direktorom Gradskog komunalnog poduzeća Murs-ekom, te polovicu radnog vremena radi na funkciji direktora, a polovicu kao voditelj gradskog odsjeka. Osim prikupljanja otpada, što čini nešto više od 60 posto posla, Murs ekom proširuje djelatnosti da bi opstao na tržištu. Pred realizacijom je nekoliko velikih investicija, prije svega izgradnja kompostane i nabava novih vozila, o čemu Josip Sršan kaže: 

- Mislim da smo u relativno kratkom vremenu uspjeli dobro posložiti stvari. Trenutno je u Mursekomu 26 zaposlenih, prilično smo povećali opseg poslovanja, organizirani smo u organizacijske jedinice Hortikultura, Groblje, Čistoća i Vanjske djelatnosti. Odmah nakon izbijanja krize krenuli smo s e-uplatnicama, tako da su naši korisnici - njih već desetak posto - uključeni u taj sustav. 

  • U kojoj je fazi projekt izgradnje kompostane?

- Kompostanu vrijednnu osam milijuna kuna prvi smo put isprojektirali 2019., dobili smo građevinsku dozvolu, a tada je bilo dogovoreno da će kompostana biti sufinancirana s 85 posto vrijednosti. Međutim, kasnije je izašao novi natječaj, s novim uvjetima, gdje je omjer sufinanciranja spušten na 50 posto. Murs-ekom nije mogao niti želio finacirati 4 milijuna kuna, pa smo u roku mjesec dan napravili novi projekt, ‘skresali’ vrijednost investicije na 4,8 milijuna kuna, te da će udio Murs-ekoma iznositi 2,4 milijuna kuna. Nakon administrativne provjere koju smo prošli, slijedi još financijska, tako da se nadam da će prije zime krenuti radovi koji moraju biti završeni u roku od 25 mjeseci. 

  • Krenuli ste u nabavku dva vozila za odvojeno prikupljanje otpada...

- Imamo stari vozni park koji je dobro odražavan i fukcionira, ali obnova voznog parka je nužna. Krenuli smo nabavu vozila vrijednosti oko milijun kuna po vozilu, što bi Murs-ekom trebao financirati sa 30 posto. To je zapravo i prvi projekt koji smo u potpunosti samostalno odradili i prijavili.

  • Naselja su uredna, ali je zato okoliš prilično onečišćen. Što se to događa? 

- Ne znam. Upozoravamo, molimo, imamo najjeftiniji odvoz otpada, osnovna cijena za samačko kućanstvo je 29,66 kuna s jednim odvozom. Jedan od problema je što nam je uključenost kućanstva u organizirani odvoz 80-ak posto, što je loše. To smeće završi ili kao paljevina ili negdje u šumi i maksimalno ćemo se angažirati da se svako kućanstvo uključi u sustav. Potrebno je tu još dosta edukacije. Ono čime sam jako zadovoljan su naši radnici, ljudi se maksimalno trude i mislim da imamo sjajne temelje za daljnji razvoj.