Gradovi i općine 29.09.2018. 09:56. Zadnja izmjena: 29.09.2018. 09:57.

Kako prenamijeniti?

Što sa zgradom stare škole u Orehovici? Hostel, hospicij ili dom za starije?

Otkako je Osnovna škola Orehovica 2011. godine preseljena u novu zgradu, zgrada stare škole u samome središtu mjesta ostala je prazna i prepuštena zubu vremena. S obzirom na to da s vremenom sve više propada i Općini samo predstavlja trošak, krenulo se u razmišljanje u što je i kako prenamijeniti. Raspravljali su o tome općinski vijećnici na posljednjoj sjednici održanoj u utorak, 11. rujna, pa donijeli zaključak da se zgrada namijeni za hostel, hospicij ili dom za starije i nemoćne.

Hostel je, po načelniku Franji Bukalu, dobro rješenje, osobito ako se u obzir uzme revitalizacija potoka Jezerčica, ali i razvoj turizma u Međimurju, iako je velika potreba i za domovima za starije i nemoćne, kao i hospicijem kojeg u Međimurskoj županiji nema.

No, najveći je problem to što je za samu Općinu prenamjena prevelik zalogaj, a za sad nitko nije pokazao interes za javno-privatnim partnerstvom. Čak ni nadležno ministarstvo nije odgovorilo na upit postoji li mogućnost da se u zgradu proširi Dom za odrasle osobe Orehovica.

Procijenjena vrijednost zgrade (bez dvorane) iznosi nešto manje od milijun kuna, pa su se čuli i prijedlozi o njezinoj prodaji uz uvjet o određenoj namjeni.