Gradovi i općine 24.09.2020. 13:21. Zadnja izmjena: 24.09.2020. 13:21.

Aglomeracija

Što se nudi Štrukovčanima?

U srijedu, 16. rujna, točno godinu dana od potpisivanja ugovora s izvođačem radova na Aglomeraciji Mursko Središće, u novoj gradskoj vijećnici održan je sastanak svih uključenih u projekt. Svrha sastanka bilo je rješavanje problema vezanih uz dinamiku provođenja projekta, uklanjanje uočenih nedostataka, način nadoknade šteta na privatnom vlasništvu, otvaranje direktnih kanala komunikacije građana s izvođačem radova radi rješavanja primjedbi. Uz domaćine, gradonačelnika Dražena Srpaka, zamjenika Miljenka Cmrečaka i predsjednika Vijeća Zvonka Vrtarića te gradskih pročelnika, sastanku su prisustvovali direktor Tegre Ivan Kolarić, direktor Hrvatskih voda Varaždin Danijel Bunić, direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak sa suradnicima, direktor Međimurje plina Nenad Hranilović, ravnateljica Županijske uprave za ceste MŽ-a Ljerka Cividini, projektant tvrtke Nord-ing Rok Magdalenić, te predstavnici općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec. Već sam sastav sudionika bio je dovoljan je pokazatelj da stanje na terenu nije idealno, građani su sve nervozniji zbog radova pa je gradonačelnik Srpak zatražio da se dionice koje su započete završe u najkraćem rok kako bi potrebni rok slijeganja što prije prošao da bi Međimurske vode mogle napraviti pregled i dati zeleno svijetlo za asfaltiranje. Dok su ulice raskopane, apsolutno se mora voditi briga o tome da ne bude opasnih rupa, da se ulice polijevaju, da se na završenim dionicama što prije ugrade priključci. Također je bilo riječi da se kod radova maksimalno izbjegnu štete na privatnoj imovini, zbog kojih građani prozivaju Grad koji je samo partner na projektu i nema alate da to spriječi. Dogovoreno je da izvođač radova i Međimurske vode odrede osobe za direktnu komunikaciju s građanima. Jedno do pitanja oko kojeg će se teško postići suglasje je i točan terminski plan, kako bi građani znali kada će započeti radovi u pojedinom naselju ili ulici.

PLANOVI

Okvirni terminski plan na sastanku je prezentirao direktor Tegre Ivan Kolarić koji je obećao da će radovi u Ulici Marka Kovača biti završeni do 24. listopada, dok će vrijeme sanacije biti dogovoreno sa ŽUC-om. Murska ulica je pri završetku - ostala su još četiri priključka, Brežna ulica je praktički gotova, u Ulici Franje Koroša potrebno je završiti još nekoliko priključaka jer su rađene izmjene uz crpnu stanicu. U Ulici Matije Gupca je predviđeno da se do 10. listopada naprave svi priključci. Od 10. listopada bi se krenulo na spoj s uređajem za pročišćavanje - Zalešće. Gornji Kraljevec je pred završetkom radova, ostao je još samo tlačni vod, a 24. listopada će započeti izgradnja crpne stanice. U Čestijancu je trasa kanalizacije gotova i čeka se dogovor oko asfaltiranja i uskoro će započeti radovi na tri crpne stanice. Naselje Lapšina će biti gotovo do 1. listopada, nakon čega slijedi Jurovec. U Peklenici se moraju riješiti neke stvari vezane uz promjenu trase jednako kao i u Hlapičini, a Selnica je u planu u listopadu, no treba se analizirati situacija vezana uz radnu snagu i resurse, ali i vremenske uvjete. Kolarić je upozorio da su suočeni s nizom problema, od nedostatka radne snage, teže nabave materijala zbog trenutne situacije, poremećajem u građevinskom sektoru na tržištu rada, ali da se radi sve da se prevladaju objektivne okolnosti koje im ne idu u prilog.

ISPALI

Križovec nije obuhvaćen ovom Aglomeracijom, već je priključeno Aglomeraciji Podturen i radovi su najavljeni za početak 2023. Međutim, mnogo je složenije pitanje Štrukovca koje je „ispalo” iz obuhvata sadašnjeg projekta jer bi zbog konfiguracije terena i tehničkih poteškoća Štrukovec poskupio projekt u tolikoj mjeri da bi postao neprihvatljiv za financiranje iz EU-fondova. Na gradonačelnikovo inzistiranje da se i Štrukovec što prije uključi, iz Hrvatskih voda je dano načelno obećanje da će ovo naselje biti realizirano u drugoj fazi, najranije 2023. godine.