Gradovi i općine 14.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

STOLJETNI PROJEKT U PRIBISLAVCU: Pa kad će konačno?

Kao što se i ranije najavljivalo, do kraja godine trebala bi biti dovršena izrada dokumentacije potrebne da se projekt izgradnje objekta osnovne škole u Pribislavcu kandidira za sufinanciranje iz strukturnih fondova Europske unije.
Prema riječima općinske načelnice Višnje Ivačić, spomenuto obuhvaća prostorno-plansku dokumentaciju, studiju izvedivosti i idejno rješenje. No, za investiciju na koju se u Pribislavcu čeka već godinama te je, o čemu smo već mnogo puta pisali, prioritet prioriteta i u Međimurskoj županiji u cjelini, bit će potrebno izraditi i nove glavne projekte, odnosno objekt iznova projektirati. Tome je tako, kaže načelnica, jer su u međuvremenu određeni novi standardi i pravila, pa će zgrada biti projektirana tako da bude energetski učinkovita. Uz to, za stari projekt istekla je građevinska dozvola.
- Na sastancima sa županijskim čelnicima i vodstvom zaključili smo da će izrada nove projektne dokumentacije biti jeftinija od prepravljanja postojeće i zadovoljavanja drugih potrebnih uvjeta u takvoj opciji. Kako podršku imamo i iz Zagreba, financiranje izrade novih projekata nastojat ćemo ishoditi od Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, ali i putem Vladinog Ureda za nacionalne manjine, ističe Ivačić.
Povijest sukoba oko lokacije škole
Samu izgradnju, kako se očekuje i priželjkuje, u 85-postotnom iznosu financirala bi Europska unija putem svojih strukturnih fondova, a ostalo država, Međimurska županija i Općina Pribislavec. O mogućem početku realizacije investicije zasad nitko ne želi špekulirati, no, kad se sadašnja situacija usporedi s onom od samo prije godinu dana, a i godinama unatrag, možemo zaključiti – nekud je krenulo!
Podsjetimo, novi saziv Općinskog vijeća u Pribislavcu s većinom iste političke opcije kao i načelnica - HNS sa svojim partnerima - ovo je ljeto konačno donio odluku o lokaciji škole. Preciznije, njenoj promjeni. I protekle 4 godine Ivačić se sa svojim istomišljenicima zalagala da se škola gradi kod stadiona Petar Peršić, no, unatoč uzastopnim pokušajima, donošenje odluke o spomenutom priječilo je Općinsko vijeće u kojem su većinu imali njeni politički suparnici. Spomenuta lokacija bila je i prvotna opcija, no, u vrijeme dok je načelnik bio Rajko Grkavac, promijenjena je. On se zalagao da se škola gradi nedaleko dvorca Kaštel.
Tako je lokacija škole postala kamen spoticanja i jedan od osnovnih razloga što je Pribislavec godinama bio selo-slučaj. Je li sada tome konačno kraj, pokazat će vrijeme.
Velimir Kelkedi

PRIBISLAVEC
Za sportske udruge 70.000 kuna
Nogometnom klubu „Polet“ pripada najviše sredstava iz ovogodišnjeg Programa javnih potreba u sportu koji je na svojoj posljednjoj sjednici prihvatilo Općinsko vijeće Pribislavca. Spomenuti sportski klub dobiva 38.000 kuna iz općinske blagajne. Slijedi Ženski odbojkaški klub „Kaštel“ s 9.000 kuna, zatim Ribičko društvo „Sunčanica“ sa 7.000 kuna, Teniski klub Pribislavec sa 6.000 kuna te udruga „Sport za sve“ s 3,000 kuna. Dodatnih 10.000 kuna, općinski čelnici predvidjeli su za nagradu uspješni sportašima. Program javnih potreba u sportu ukupno je težak 70.000 kuna. (vk)

Izvor: 3055