Gradovi i općine 03.03.2017. 10:39. Zadnja izmjena: 03.03.2017. 10:42.

Dan civilne zaštite

Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije jedan je od najorganiziranijih u zemlji

Povodom međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava svake godine 1. ožujka, Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Na njoj su domaćini župan Međimurske županije Matija Posavec, njegov zamjenik, ujedno i načelnik Županijskog stožera Zoran Vidović, te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke ugostili brojne goste i pripadnike sustava. Među njima, iz Direkcije za obranu od katastrofa županije Zala iz Mađarske, voditelja Ispostave Nagykanizsa Dobosa Istvana i predstavnika Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, voditelja regijskog Centra za obavješćivanje Murska Sobota Primoža Senčara.

Uz 1,2 milijuna ulaganja u sustav, Županija u europskom projektu vrijednom 9 milijuna kuna

Samo se iz Županijskog proračuna ove godine izdvaja 700 tisuća kuna za Vatrogasnu zajednicu, 180 tisuća za operativno vatrogasno dežurstvo, 150 tisuća za sustav civilne zaštite, 253 tisuće za Crveni križ, kao i sredstva za HGSS i Vijeće za prevenciju, što čini više od 1,2 milijuna kuna direktnog ulaganja. Međimurska županija te njen Stožer ujedno su dio europskog programa vrijednog oko 9 milijuna kuna za jačanje kapaciteta za postupanje u izvanrednim situacijama, u okviru prekograničnog programa Interreg Mađarska-Hrvatska, u okviru kojeg će se nabaviti nova suvremena oprema.

Sustav je onoliko jak koliko su snažne njegove najslabije karike

„Stožer civilne zaštite utvrdio je Analizu stanja sustava zaštite i spašavanja u 2016. godini, te Plan razvoja sustava civilne zaštite za 2017. U ovakvim prigodama se obično sumiraju i analiziraju rezultati rada i djelovanja, te je, na sreću, potrebno konstatirati da u protekloj godini nije bilo većih opasnosti od elementarnih nepogoda i drugih civilizacijskih katastrofa, a time niti potrebe za angažiranjem dodatnih snaga sustava civilne zaštite“, rekao je u svom obraćanju načelnik Stožera te uz čestitke povodom 1. ožujka podsjetio da pomažući drugima i štiteći njih i njihovu imovinu – štitimo sebe.

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na otvaranje suvremenog objekta za prihvat donirane robe i skladišta opreme za hitne intervencije Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.

Otvoreno novo skladište Crvenog križa u Čakovcu