Gradovi i općine 22.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 27.09.2016. 22:46.

STRAHONINEC: Obitelj Šlezak krstila peto dijete

Prava je rijetkost u današnje vrijeme da jedna obitelj krsti peto dijete. Takvu posebnu prigodu zabilježili smo nedavno u župnoj Crkvi Marije Pomoćnice u Strahonincu.

Kršteno je peto dijete obitelji Ivane i Hrvoja Šlezaka – malena Vjera. Uz nazočnost brojne rodbine te obiteljskih prijatelja, Vjeru je krstio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak. Otac djevojčice Hrvoje Šlezak je magistar znanosti te predaje geografiju u Osnovnoj školi Kuršanec, a majka Ivana učiteljica razredne nastave zaposlena u produženom boravku III. osnovne škole Čakovec. Ivana i Hrvoje, uz Vjeru, podižu dvogodišnju Anu, Davida (7), Evu (10) i Jakova (12,5).

- Ivana je oduvijek sanjala o velikoj obitelji. Kao gimnazijalka je znala govoriti u društvu o tome kako bi voljela imati puno djece, a vršnjaci bi joj odgovarali: „Ma, predomislit ćeš se ti.“ Eto, nije se predomislila. Krsna kuma naše Vjere Ivanina je prijateljica iz školske klupe s kojom je dijelila ideale. I kuma ima petero djece - kaže ponosni suprug i otac Hrvoje.

- Naša vizija braka i obitelji plod je naše vjere u Božju riječ. Vjerujemo da darivanje života donosi blagoslov obitelji. Možda bismo se i obeshrabrili i uplašili ideje velike obitelji, rekli bismo da Bog traži previše kad traži da se otvorimo životu, ali imamo sreće što smo upoznali mnoge obitelji u kojima smo vidjeli da mnogo djece donosi radost koja nadilazi poteškoće poput manjka slobodnog vremena, odricanja od nekih svojih gušteva, materijalne stiske. Priznat ćete, svi ovi i mnogi drugi problemi i poteškoće prate i obitelji s jednim ili dvoje djece. Ako vas ne okupiraju djeca i briga oko njih, već ćete naći nešto drugo zbog čega nećete moći disati i kukat ćete kako nemate vremena. Svi čeznemo za više vremena. Puno puta jedva stižemo sve obveze odraditi, a u kući je često kao na kolodvoru. Ali ima i to svojih čari. Ivana voli reći da ona ulaže u pokretnine (svoju djecu), a ne u nekretnine, i da su to najisplativije investicije. Konačno, bitno je kako provodimo vrijeme jedni s drugima - poručuje Hrvoje Šlezak.

Na naše pitanje planiraju li imati još djece, odgovara negativno, ali dodaje kako su otvoreni Božjim planovima te su ih spremni prihvatiti.

Izvor: 3043