Gradovi i općine 11.02.2017. 10:05.

Župa Marije Pomoćnice

Strahoninec: Od kapelice i stotinjak vjernika do jedinstvene crkve u kraju i tisuću župljana

Župa Marije Pomoćnice u Strahonincu će u nedjelju, 12. veljače proslaviti trideset godina od osnivanja. Nastala je točno na taj dan prije tri desetljeća odvojivši se od župe Nedelišće, a prigradsko mjesto Savska Ves pridruženo joj je 1998. godine izdvajanjem iz velike čakovečke župe sv. Nikole biskupa. O njezinom nastanku i promjenama koje su se događale te o svom životu u Strahonincu govori nam dugogodišnji župnik u Strahonincu vlč. Branko Sajković.

-12. veljače 1987. godine je kardinal Kuharić potpisao dekret o osnivanju župe. Mene tada još ovdje nije bilo, no, znam da je ideja o odvajanju od Nedelišća došla zbog toga što je Strahoninec tijekom godinama bio sve veći i sve je više bilo vjernika pa se pojavila potreba o osnivanju župe u mjestu, objasnio je vlč. Sajković koji je u župu Marije Pomoćnice došao 1989. godine.

– Prije mene u novoosnovanu župu dolazila su trojica župnika. Najprije je ovamo služiti misu dolazio župnik iz Nedelišća, danas pokojni, Marijan Skomerža, nakon njega u Strahoninec je iz Nedelišća dolazio župnik Marijan Mihoković, a često bi nedjeljnu misu ovdje služio kapelan Stjepan Mostečak dok je neposredno prije mene dužnost kapelana u Nedelišću i župnika u Strahonincu obavljao Vladimir Švenda. Svi oni brzo su se izmijenili, svaki po godinu dana, a ja sam došao krajem rujna 1989. godine i ostao. Rodom sam iz Pitomače, a od svoje mlade mise služio sam u Novom Zagrebu, no, u Međimurju, odnosno u Strahonincu, brzo su me prihvatili, kazao je naš sugovornik.

Prve četiri godine upravljanja župom Marije Pomoćnice stanovao je u Nedelišću, a građevinsku dozvolu za izgradnju župnog dvora u Strahonincu i zemljište za isto dobiveno je 1990. godine te je do 1993. godine župni dvor završen i u studenom je vlč. Sajković preselio u Strahoninec.

–Ondašnje vodstvo mjesne zajednice pomoglo je puno kad se radio župni dvor, financirali su mnogo kako bi se sve skupa stavilo pod krov, napravila se garaža i sređena je fasada. Danas je odnos Općine i župe također vrlo pozitivan, kad god treba uskaču u pomoć, a puno su za župu napravili i kad se radila nova crkva, kazao je župnik.

NOVA CRKVA ZA NOVO DOBA

Negdašnja kapelica izgrađena je davne 1880. godine. U nju je stalo oko 120 vjernika te je postala premala za potrebe vjernika. Iako je ideja o izgradnji nove i veće crkve postojala i ranije, u taj se pothvat krenulo prije pet godina. Tada je bilo sigurno da će se otvoriti nova ulica u Strahonincu pa se, nakon riješene papirologije i zakonskih obveza krenulo u izgradnju crkve u toj ulici. U tri je godine nova crkva izgrađena, a sveukupno, s vanjskim i unutrašnjim uređenjem, projekt izgradnje iznosio je pet milijuna kuna. Crkvu i oltar blagoslovio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak 2015. godine.

– Konačno smo dobili prostor gdje se mogu održati sakramenti Potvrda i Sveta pričest bez straha od vremenskih prilika. Naime, od 1990. godine Potvrdu i Pričest održavali smo na otvorenom kraj crkve, pa kasnije ispred župnog dvora, jer je dotadašnja crkva bila premala za sve. Za svako župno slavlje trebalo je vani slagati oltar i klupe. Svi bi se uključili u akciju uređivanja dvorišta kad se nešto događalo na otvorenom– vatrogasci su nam posuđivali klupe, mještani su pokosili i očistili dvorište, skupili smo snagu i volju i zajednički smo uspijevali, kaže župnik.

Strahoninečka župa danas broji 3.600 vjernika, a mise se nedjeljom redovito održavaju u 8 i 11 sati u crkvi Marije Pomoćnice u Strahonincu te u 9:30 u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice u Savskoj Vesi.

– Prije nego što je sagrađena crkva u Savskoj Vesi, 2009. godine, sveta misa se povremeno održavala u tamošnjem vatrogasnom domu. Osim nedjeljne, misu služim svakog dana navečer, navodi vlč. B. Sajković. Sprovoda godišnje u župi ima 30-ak, vjenčanja oko 10, dok je krštenja posljednjih godina između 35 i 40. Krizmanika je u prosjeku svake godine 40-ak, a pričesnika 30-ak. S njima jednom tjedno vlč. Sajković održava i župni vjeronauk te ih priprema za primanje sakramenata. Važni datumi za Strahoninec su i proštenja: 24. svibnja slavi se dan Marije Pomoćnice, a drugo župno proštenje od nedavno se slavi na dan posvećenja crkve, 26. srpnja. Župa ima mješoviti zbor koji vodi Silvija Antonović dok je zvonarica Milena Višnjarić.

– One, kao i ja, su ovdje već dugo i vrijedno rade za dobrobit župe. Sve župljane poznajem, mnoge koje sam uveo u vjeru krsteći ih, danas dolaze k meni da ih vjenčam. Tu sam za sve, kad god je potrebno. Nemam neko uredovno vrijeme- ljudi podignu slušalicu i nazovu i najave se, a dok im je usput, samo navrate, kazao je vlč. B. Sajković. On i svi župljani župe Marije Pomoćnice u Strahonincu s radošću očekuju i posebno se vesele ovoj nedjelji, 12. veljače kad će se održati svečano misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi biskup Josip Mrzljak te će tad molitvom i pjesmom obilježiti 30 godina od kako su dobili župu.