Gradovi i općine 27.07.2019. 10:39. Zadnja izmjena: 27.07.2019. 10:58.

Svečana sjednica

Štrigova: 'Naša je obaveza sačuvati život u ovim krajevima'

Uoči Dana općine koji Štrigova Magdalenskim proštenjem u ponedjeljak, 22. srpnja, u petak, 19. srpnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na koju su se uz brojne (grado)načelnike odazvali međimurski župan Matija Posavec i varaždinski župan Radimir Čačić. Svake godine Štrigovčani svečanu sjednicu održe drugdje i uvijek je to s razlogom. Ove je godine odabrana bivša Tijara, nikad zaživjela tvornica voćne rakije. Zgradu je kupila obiteljska metaloprerađivačka tvrtka NDK s obližnjeg Rimščaka u Svetom Urbanu. Umjesto da zjapi prazan, pogon je uređen i kroz mjesec-dva u njemu će raditi osamdesetak zaposlenika.

DESETLJEĆE MUKE

- Presretni smo što smo danas u ovom prostoru i hvala obitelji Kolmanić - kazala je na početku Blaženka Heric, predsjednica Općinskog vijeća. Načelnik Stanislav Rebernik pojasnio je da je Tijara Općinu mučila cijelo desetljeće jer se sudila s bivšim vlasnicima. 
- Tijara je prošlost, samo neugodna epizoda u sjećanju. Dugo sam čekao dan kad ću to moći reći i prije dvije godine postignuta je nagodba te je završen spor. Potom je došla obitelj Kolmanić i uskoro će ovdje sve biti puno strojeva - kazao je načelnik. Istaknuo je potom što je još u proteklom razdoblju učinjeno na području štrigovske općine. 

BROJNI PROJEKTI

- U blizini tvornice dovršeno je uređenje centra za sport i rekreaciju, za mlade, ali i nas vremešnije. Općina je kupila komunalni traktor s priključcima, a "povukli" smo i novih pet kilometara cesta. Saniramo klizišta, odnosno jedno saniramo, za drugo radimo projekte, a treće se pojavi; to je naša svakodnevica. No, dovršili smo zahvat u Železnoj Gori. U tom se naselju radi i parkiralište s kojim smo dobili i odličan vidikovac. Sve je dogovoreno i za gradnju vidikovca na Mađarkinom bregu u Robadju i nadamo se proći na natječaju. Potpisan je ugovor za uređenje i dogradnju doma kulture. U sklopu njega bit će biciklistički centar, nabavili smo električne bicikle za cijelu obitelj. Uz pomoć novca od plinske rente pokrenuli smo mjere za mlade, pomažemo ih financijski od rođenja, preko obrazovanja, do rješavanja stambenog pitanja. Naša je obaveza zadržati život u ovim krajevima! - kazao je.

S predjednicom Heric te svojim zamjenikom Damirom Kovačićem dodijelio je priznanja uspješnim učenicima i sportašima, dok je ono najvažnije, gospodarsko priznanje, pripalo domaćinima - obitelji Kolmanić. Pjevale su Stridonne, sestre Leonora i Larissa Kuqi i Veliki zbor Osnovne škole Štrigova, a na domjenku koji je uslijedio svirali su i pjevali Podrumari.