Gradovi i općine 09.06.2017. 23:02. Zadnja izmjena: 09.06.2017. 23:02.

Banke vlasnici

Susjedstvo strave u Krištanovcu: Muke obitelji Vrtarić

Nikome ugodan, a mnogima i jeziv je osjećaj kad usred bijelog dana odmarajući u dvorištu vlastite kuće ugledate štakora kako pretrčava dvorište. Slično je i kad istu vrstu glodavca gledate kako trči po krovištu, a u noćnim satima slušate ciku i druge čudne zvukove – životinjskog porijekla. Spomenuto već duže od godinu dana  (kad su na zasluženom odmoru s obzirom da inače rade u Austriji) doživljavaju supružnici Zdravko i Kata Vrtarić iz dijela čakovečkog prigradskog naselja Krištanovec zvanog Trate. Problem su dvije kuće, odnosno dvorišta susjedna njihovom. Nekadašnji vlasnici u njima više ne žive. Vlasnici su postale banke, a o nekretninama, naravno, ne brine nitko. Rezultat su potpuno zarasla dvorišta u koja posve sigurno nije ući niti u visokim radničkim čizmama i kombinezonu. Savršeni prostor za množenje štetočina.

- To je prava džungla i više je neizdrživo. U početku kad smo čuli da nešto prolazi kroz travu pomislili smo da je vjerojatno zec, kadli ono štakor i to skoro veličine zeca. Gledali smo ih nebrojeno puta, na prozore da bi se koliko toliko zaštitili da ne uđu u kuću stavili mreže. Noću ne spavamo mirno jer svako malo čujemo da nešto pretrčava po dvorištu. Vjerojatno dolaze i lisice, a možda ima i zmija, opisuju nam supružnici svoju svakodnevicu.

Još prošle godine Zdravko je u pomoć pozvao Gradsko komunalno poduzeće Čakom. Obećali su, kaže, da će doći, došli su, ali poduzeli nisu ništa. Ista situacija ponovila se dan prije našeg posjeta Tratama.  Čakom je tek pokosio dio između ceste i ograde dvorišta. Na naše pitanje što se može učiniti direktorica Čakoma nije precizno znala odgovoriti, no, znali su u Upravnom odjelu za komunalno gospodarstvo Grada Čakovca.

- Postoji odluka o uređenju naselja temeljem koje je svaki vlasnik nekretnine, kako građanin tako i banke te drugi pravni subjekti, dužan pridržavati se pravila, odnosno svoju nekretninu održavati urednom. U suprotnom postoje kaznene sankcije, odnosno novčana kazna. Grad može i o svom trošku očistiti pojedini teren, a zatim račun izdati vlasniku, odgovorio nam je Dražen Barić iz spomenutog Odjela dodavši da prije svega na teren mora izaći komunalni redar. Supružnici Vrtarić upravo to još uvijek čekaju...