Gradovi i općine 01.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Sustav navodnjavanja gradit će se europskim i državnim novcem

 

Grad Prelog i Međimurska županija su u preloškom Muzeju Croata Insulanus organizirali prezentaciju prve faze projekta Sustava javnog navodnjavanja Prelog - Donji Kraljevec, održanu 23. studenog. Glavni projektant sustava Nenad Heček, iz zagrebačkog Elektroprojekta, pojasnio je sve značajke sustava, što su pratili tek poneki poljoprivrednici tog područja te gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović.

 

Sustav navodnjavanja Prelog - Donji Kraljevec obuhvaća 404 hektara poljoprivrednih površina na području katastarskih općina Prelog, Čehovec, Cirkovljan i dijela Donjeg Kraljevca. Riječi je bilo o osnovnim karakteristikama sustava navodnjavanja, njegovoj trasi u dovodu i razvodu vode, njegovim ekonomskim efektima, ali i financijskom analizom sa stajališta korisnika. Poljoprivrednici su u istoj prilici upoznati i sa svojim pravima i obvezama.

 

Izgradnja će biti financirana novcem iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj u omjeru 85 posto spram 15 posto sredstava iz državnog proračuna. Krajnji korisnici neće sudjelovati u troškovima izgradnje, već će snositi operativne troškove. 

Izvor: 3162