Gradovi i općine 06.08.2016. 10:09. Zadnja izmjena: 06.08.2016. 10:09.

Međimurski doli i bregi

Sveti Juraj na Bregu: Novim projektima do oživljavanja starih zgrada

Temeljem Lokalne akcijske grupe (LAG) Međimurski doli i bregi Općina Sveti Juraj na Bregu uključila se u program prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske s dva projekta – Bedekovićeve grabe i Eko vrt. Vizija Bedekovićevih graba podrazumijeva uređenje šume, odnosno postavljanje drvenih kućica, klupica i mostova kao i osnivanje centra za posjetitelje.

Stara zgrada Općine pretvorila bi se u multifunkcionalan prostor sa izložbenim dijelom u kojem bi udruge i tvrtke turistima prezentirale svoje sadržaje, prostorom za edukaciju i obilježavanje manifestacija te suvenirnicom. U sklopu projekta planira se i proširenje dvorane kako bi se napravilo manje spremište prikladno za odlaganje izložbenih eksponata, a cijeli projekt težak je 70 do 80 tisuća eura.

Drugi projekt, Eko vrt, također procijenjen na spomenutu svotu novaca, podrazumijeva edukaciju za 30 do 40 osoba za bavljenje ekološkom poljoprivredom, održavanje seminara i radionica, izradu pokaznog vrta kod osnovne škole u Pleškovcu koji bi se prostirao na oko 600 kvadrata te formiranje općinskog placa ispred nekadašnje zgrade općinske uprave na kojem bi se prikazale stare, autohtone sorte uzgojene u eko vrtu.

Pored dva projekta s Mađarima Općina Sveti Juraj na Bregu ostvarila je suradnju i sa Slovenijom s kojom radi na projektu koji je svojevrsna nadogradnja priče oko Bedekovićevih graba, a čija je procijenjena vrijednost od 80 do 100 tisuća eura