Gradovi i općine 06.04.2017. 07:25. Zadnja izmjena: 06.04.2017. 07:27.

Grad Čakovec

Svjetleća signalizacija za veću sigurnost sudionika u prometu

Kako bi se dodatno povećala sigurnost svih sudionika u prometu, Grad Čakovec je svjetlećom signalizacijom, dodatno obilježio neka od opasnih mjesta na kojima su zabilježene učestale prometne nesreće.

Na pješačkim prijelazima u Preloškoj i Zrinsko-frankopanskoj ulici kojima svakodnevno prolaze učenici osnovnih i srednjih škola, postavljeni su solarni cestovni LED markeri. Riječ je o svjetlima postavljenim u kolnik koja se napajaju solarnom energijom, a automatski se uključuju kad padne mrak. U Zrinsko-frankopanskoj ih je postavljeno šesnaest, a u Preloškoj ulici osam. Cijena jednog takvog solarnog LED signala je 1.500,00 kuna. Također, popravljeni su i prije dvije godine postavljeni LED signali na početku Zrinsko-frankopanske i Vukovarske ulice. Uređaju su popravljeni u garancijskom roku na trošak izvođača.

Na križanjima Kalničke ulice i Ulice E. i G. Legensteina, Ulice Ivana Sokača i Ulice Putjane, Travničke i Ulice Antuna Mihanovića, Jakova Gotovca, Vukovarske i Športske ulice te križanju Ulice Globetka, Športske i braće Granner postavljeni su solarni svjetlosni radarski znakovi. Riječ je o uređajima postavljenim ispod prometnih znakova koji treptanjem vozače upozoravaju na dolazak na raskršće. Također se napajaju solarnom energijom te se automatski uključuju prilikom nailaska vozila. Signalizacija postavljena ispod znaka STOP trepće crvenim, a ispod znaka „križanje s cestom s prednošću prolaska“ žutim svjetlom. Ova investicija stajala je 146 tisuća kuna.