Gradovi i općine 05.06.2020. 14:01. Zadnja izmjena: 05.06.2020. 14:05.

Centar znanja

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje: Uskoro završno opremanje zgrade 3

U informatičkoj učionici novoobnovljene treće zgrade poduzetničkog inkubatora Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) u bivšoj vojarni, a sadašnjem Centru znanja Međimurske županije, potpisani su ugovori o nabavci, isporuci i instaliranju informatičke i sigurnosne opreme. Opremanje je dio projekta Ulaganje u proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja Međimurske županije kojeg financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom se pridonosi napretku Međimurja kroz daljnji razvoj poduzetničke poslovne infrastrukture te stvaranje uvjeta za osnivanje i razvoj na znanju utemeljenih poduzeća. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri TICM koji je pripremio projektnu prijavu i vodio cijeli projekt te Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA. 

Kroz postupak javne nabave kao dobavljači opreme odabrana su dva međimurska poduzeća - Bukal Elektronika d.o.o. iz Čakovca za informatičku opremu i poduzeće Bitel d.o.o. iz Kotoribe za videonadzor i protuprovalnu opremu. Predstavnici dobavljača su sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem potpisali ugovore u nabavi u iznosima od 707.848,75 kuna za informatičku opremu i 54.827,50 kuna za videonadzor i protuprovalnu opremu.

Isporukom i instalacijom spomenute opreme u sljedećih mjesec dana zgrada TICM3 bit će spremna za useljenje. Budući da su gotovo svi od 18 ureda unaprijed rezervirani, zgrada će biti popunjena već u srpnju. Uz opremljene urede, u zgradi površine 600 m2 korisnicima će biti na raspolaganju informatička učionica, sobe za sastanke, kuhinja i ugodan prostor za druženje. Ukupna  vrijednost investicije u rekonstrukciju i opremanje zgrade TICM3 iznosi 7,6 milijuna kuna. Uz rekonstrukciju i opremanje zgrade TICM3 poduzetničkog inkubatora (stanje prije-poslije vidljivo je na fotografijama), u okviru 12 mil. kuna vrijednog projekta, u funkciju je tijekom 2019. godine stavljeno i potkrovlje zgrade TICM1.

Župan Matija Posavec naglasio je kako se dodatnim proširenjem kapaciteta poduzetničkog inkubatora TICM-a pridonosi stvaranju kvalitetnijih uvjeta za poslovanje mladih visokotehnoloških poduzeća. „U kombinaciji s drugim inicijativama Međimurske županije koje se paralelno razvijaju na prostoru Centra znanja, kao što je Metalska jezgra, ali i u cijeloj Županiji, stvaramo izrazito poticajnu sredinu za rad i život. Međimurska županija i njene institucije dokazani su partneri svim građanima, a posebice poduzetnicima. Velik dio naših inicijativa i projekata usmjeren je upravo ka ekonomskom razvoju kao temelju ukupnog razvoja i dobrobiti svih žitelja Međimurja. Poduzeća kakva se razvijaju u TICM-u, a to su prije svega poduzeća koja se bave informatikom, visokim tehnologijama i kreativnim poslovima, upravo su onaj segment gospodarstva na kojemu temeljimo bazu budućeg gospodarskog razvoja Međimurja.“, istaknuo je župan. 

Direktor TICM-a Ivan Plačko rekao je kako se opremanjem poduzetničkog inkubatora u TICM3 zgradi stvaraju preduvjeti za početak uporabe od strane korisnika koji nestrpljivo čekaju na useljenje. „TICM sad upravlja s tri zgrade ukupne površine 3.600 m2 vrhunskih uredskih i zajedničkih prostora. Da bi došli do ove infrastrukture kojom se Međimurje može ponositi u posljednjih desetak godina pripremili smo i proveli desetke projekata te osigurali financiranje iz nacionalnih izvora, fondova Europske unije i drugih međunarodnih izvora financiranja. Ono što nas posebno raduje je zajednica poduzeća i pojedinaca koja se razvila u i oko TICM-a. Tako u ovom trenutku kod nas posluje 38, pretežito informatičkih poduzeća s gotovo 150 zaposlenih. Stavljanjem u funkciju zgrade TICM3 kroz mjesec dana ovdje će poslovati 45 poduzeća. Kvalitetu prostora, zajednice i općenito uvjeta poslovanja u TICM-u potvrđuje činjenica da su svi postojeći uredi popunjeni, a u novoj zgradi samo je još jedan slobodan ured za koji isto imamo zainteresiranog poduzetnika. Bez obzira na popunjenost kapaciteta pozivam sve koji razmišljaju o pokretanju poduzeća i traže vrhunske prostorne uvjete da nam se jave jer nastavljamo s popunjavanjem liste čekanja te ćemo prostore koji se oslobode popunjavati upravo s te liste kao što smo činili i do sada. Uz to stojimo na raspolaganju svim poduzetnicima koji traže savjet u razvoju svojeg poslovanja.“

Potpisnici ugovora direktor BITEL d.o.o. Stanislav Petrac i direktor BUKAL ELEKTRONIKE d.o.o. Žarko Bukal zahvalili su na ukazanom povjerenju te su napomenuli da će oprema stići i prije predviđenog roka.