Gradovi i općine 02.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Tiskarska preša iz davnina

U Turističkoj zajednici općine Nedelišće ozbiljno shvaćaju tiskarsku povijest Nedelišća u kojem je 1574. godine tiskana prva knjiga na kajkavskom narječju Decretum tripartitum, varaždinskog notara Ivanuša Pergošića. Tiskaru je početkom XVI. stoljeća osnovao Juraj Zrinski, postavivši u Nedelišću tiskarski stroj čija je replika nedavno dovršena u radionici Drvotokara Josipa Horvata u Pušćinama.

Tiskarska je preša u dvorani Aton u Nedelišću bila izložena kao dio izložbenog postava TZ-a kojim su predstavljene brojne osobitosti Općine Nedelišće - od zbirke prepariranih životinja Andrije Lesingera preko pčelinjih prizvoda do uporabnih predmeta od luščinja.

- Tiskarska se preša nalazi i na grbu Općine Nedelišće, a za priliku izložbe pred publikom smo pravili otisak naslovnice Decretuma i novog logotipa Turističke zajednice, cekera. Obradovao nas je interes posjetitelja koji su samoinicijativno pravili otiske po izboru, ističe zamjenica općinskog načelnika Ivanka Novak.

Kad sjaj izložbenog postava ugasne, tiskarska preša bit će deponirana u prostorima Osnovne škole Nedelišće. U budućnosti će biti osmišljen adekvatan prostor u kojem će se stroj moći razgledati uz prezentaciju rada, no, iz Turističke zajednice najavljuju da je razgledanje moguće i uz prethodne najave zainteresiranih. (AL)

Izvor: 3088