Gradovi i općine 06.05.2017. 09:34. Zadnja izmjena: 06.05.2017. 09:40.

Europski tjedan

Tjedan Europe diljem Međimurske županije obilježava se do 9. svibnja

Europski tjedan kao manifestacija pokrenuta je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 5. svibanj 1949. -Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibanj 1950. - Dan potpisivanja Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe. Tim se povodom u organizaciji Informacijskog centra EUROPA DIRECT Čakovec - EDIC-a i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije, održali informativni, edukativni i zabavni događaji usmjereni na upoznavanje javnosti o Europskoj uniji i članstvu Hrvatske u njoj pod nazivom 17. Europski tjedan

Prvi u nizu programa, održan je na glavnom trgu u Prelogu gdje se na promotivnom štandu informiralo građane o EU, dok je za najmlađe organizirana igraonica na kojoj su djeca crtala na temu Europe. Druženje je zaključeno pjesmom i plesom vrtićkih mališana te nezaobilaznim balonima u bojama Europske unije. Također, u najsjevernijem gradu u Republici Hrvatskoj, u Murskom Središću uz domaćina gradonačelnika Dražena Srpaka te djecu iz Dječjih vrtića Maslačak, Pahuljica i Dječja, uz sportske igre, igraonicu  i tematske radionice obilježen je Europski tjedan na šetnici uz Muru. Radni tjedan, ali ne i onaj europski, zaključen je parlamentom u Velikoj vijećnici Međimurske županije gdje su mališani DV „Dječja mašta“ Čakovec s odgajateljicom Ivanom Pečarko u sklopu edukativnog i zanimljivog projekta predstavili svoje znanje o Europi. Na jezicima koje koristi stanovništvo Europske unije pozdravili su okupljene, brojali, istaknuli značajne zgrade u pojedinim zemljama i njima najzanimljivije, zabavne parkove diljem Europe.

U ponedjeljak, 8. svibnja na rasporedu je finale 15. EU kviza u OŠ Donji Kraljevec, nakon čega u utorak, 9. svibnja konferencija za mlade „Plus za ERASMUS+“ od 11 sati i Kviz o Europi u 13:30 sati u zgradi Scheier.